fbpx

Svečana 50. izvedba predstave Gospođa Bovary

Gavella…

50. izvedba predstave Gospođa Bovary Ivane Sajko prema Gustaveu Flaubertu

Gospođa BovaryU ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine u kazalištu ‘Gavella’ svečano će se izvesti 50. izvedba predstava ‘Gospođa Bovary’ Ivane Sajko prema Gustaveu Flaubertu, u režiji Saše Božića.
– Sadržaj je poznat i ironičan. On je volio nju, ona nekog drugog. On je ipak volio nju, a ona nekog trećeg. On je i dalje volio nju, no ona nekog četvrtog. A taj nije ni postojao – riječi su kojima mladi Justin, nesretno zaljubljen u gospođu Bovary, otvara dramu Ivane Sajko, nastalu prema klasičnom romanu Gustavea Flauberta. Preuzimajući likove, situacije i odnose iz velikog naslova francuske i europske književnosti, naša suvremena autorica ispisala je za kazalište “Gavella” novi dramski tekst o poznatoj priči i poznatim licima, nudeći redatelju i glumcima kompleksnu strukturu čiji su motor(i), kao i kod Flauberta, potraga za strašću i ljubavlju, pokušaji da se ispuni emotivna praznina, žudnja da se “udahne zrak” izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suočenje s financijskim posrnućem. Skandal koji je “Gospođa Bovary” izazvala po objavljivanju 1856. godine, možda više nema jurišni efekt na porozni društveni moral i njegovo naličje – licemjerje, ali pitanje “Bože, zašto sam se udala?” i dalje odjekuje polemički i glumstveno.
Kritika je zapisala:
Gospođa Bovary– Ansambl Gavelle hrabro je oživio drukčiju Emmu Bovary. Maestralno je igra (i pjeva) Jelena Miholjević ističući putenost i izgubljenost žene koja živi (i umire) za ljubav, ne znajući ni sama kakvu.
– Predstava je, ukratko, emotivna, lijepa, glumci su opušteni i koncentrirani, zbivanje nije jednostavna mimeza, nego mnogo složenija arabeska satkana od slutnji, dojmova i osjećaja, što se manifestiraju postupno i odgođeno…
Redatelj Saša Božić predstavom Gospođa Bovary ukazuje na ‘suvremenost njenog slučaja’, stvarajući predstavu kojoj su ‘dug i dosada u središtu interesa’, kostime potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Zdravka Ivandija, a scenski pokret Petra Hrašćanec.
Emmu Bovary igra Jelena Miholjević, a s njom su na sceni i Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan, Nikola Baće, Ivan Grčić i Franjo Dijak.
Svečana 50. Izvedba predstave ‘Gospođa Bovary’ na programu je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine s početkom u 20.00 sati.

Foto: Press