fbpx

Svečano otvoren Liburnia Film Festival

Opatija…

Festival dokumentarnog filma – Liburnia Film Festival

Liburnia Film FestivalJučer je otvoreno 17. izdanje najstarijeg hrvatskog festivala dokumentarnog filma, Liburnia Film Festivala. Festival je otvorio film Višnje Skorin ‘Da je meni ono što mi nije’, a publika će do 30. kolovoza moći pogledati 31 dokumentarac, od kojih se 19 natječe za sedam festivalskih nagrada.
Ovogodišnji festival, na kojemu ćemo imati priliku pogledati čak četiri svjetske premijere, svojim program odaje počast posrnuloj hrvatskoj brodogradnji, a organizatori iz udruge Liburnia Film Festival ističu kako time ‘žele dati barem simboličnu podršku recentnim dešavanjima u Uljaniku i 3. Maju’. Upravo iz tog razloga u off-programu ovogodišnjeg festivala prikazat će se i nekoliko filmova na temu brodogradnje, a sama brodogradnja prati i ovogodišnji vizual.
Na otvaranju festivala uvodni govor održali su Oliver Sertić, direktor i selektor LFF-a i Jelena Androić, izvršna direktorica festivala, a čast da otvori festival dokumentarnog filma pripala je zamjeniku gradonačelnika Grada Opatije Emilu Priskiću.
Festival je započeo projekcijom filma Višnje Skorin ‘Da je meni ono što mi nije’, emotivnom pričom o životnim stranputicama ali i ambicijama ispričanom kroz iskustvo Sandre Jurak koja nakon godina prisutnosti na estradi i rada u medijima kreće nanovo, čisteći stanove i skrbeći za starije no s najvećom željom da se ponovno posveti glazbi. Nakon toga publika je imala priliku pogledati svjetsku premijeru filma ‘Hipokritovi sinovi’ redatelja Antona Mezulića koji prati jednu od najvažnijih i najaktualnijih borbi u hrvatskom društvu – borbu za obrazovanje.
Drugi slot prve večeri festivala, obilježen morskim dubinama, otvorio je film Renate Poljak ‘Još jedan odlazak’ koji nas je odveo na putovanje podmorjem Brijuna gdje se nalazi admiralski brod Vis, potopljen kako bi postao turistička atrakcija za ronioce. Zadnji film prve večeri festivala, ‘Lavovi Visa’ redatelja Nicola Bongiorna, zaključio je večer sjajnom podmorskom avanturom – odveo nas je na poprište Viške bitke iz 1866., simbola pomorskog ratovanja i prve velike pomorske bitke u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon.
Prva večer festivala završila je nastupom lokalnog riječkog kantautora Marka Rogića poznatijeg kao ‘White on White’, koji je svojom glazbom stavio ‘točku na i’ ove sjajne večeri.

Foto: Press