fbpx

U spomen: Gordan Lederer – 26. obljetnica pogibije

Kostajnica…

Gordan LedererHrvatska radiotelevizija 10. kolovoza obilježava 26. obljetnicu pogibije svojega snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskome ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku. U spomen na svojega poginulog zaposlenika i kolegu toga će dana izaslanstvo Hrvatske radiotelevizije položiti vijence i zapaliti svijeće na mjestu pogibije Gordana Lederera.
Gordan Lederer stradao je na brdu Čukuru pokraj Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje. Ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, koji su poslije uklopljeni u Banijska ratna praskozorja.
Gordan LedererU spomen na poginuloga kolegu Hrvatska radiotelevizija prije dvije je godine na mjestu pogibije otkrila spomen-obilježje Gordanu Ledereru Slomljeni pejzaž. Riječ je, prema mišljenju mnogih, o jednome od najljepših spomen-obilježja posvećenih Domovinskome ratu. Slomljeni pejzaž prikazuje krug s lećom, a njegov autor Petar Barišić kaže kako je inspiraciju dobio gledajući kadrove Banijskih ratnih praskozorja, koje je snimio Gordan Lederer. Spomenik simbolizira pomak u slici razbijenoj udarom metka, a njegova je posebnost u tome što se njegovo zrcaljenje vidi i noću.
Spomen-obilježje na mjestu pogibije Gordana Lederera proteklih su godina obišle tisuće građana, a postao je i prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice.

Foto: Press