fbpx

Predstavljena knjiga o vaterpolu klubu Jug Pet do 100

Zagreb…

Pet do 100Dugoočekivana knjiga s najljepšim pričama o dubrovačkim junacima vaterpolo kluba Jug naziva Pet do 100 predstavljena je u Zagrebu. U okruženju brojnih ljubitelja najtrofejnijeg hrvatskog sporta, autor Željan Konsuo predstavio je zanimljivi sadržaj satkan od jugaških priča koje sežu od razgovora najstarijih živućih igrača koji su igrali u Portu pa sve do današnjih dana. Izgradnja bazena, klupski liječnici, brojni klupski trofeji, nezaobilazna poveznica Juga i umjetnosti samo su neke od uzbudljivih tema koje nam donosi ova jedinstvena knjiga.
Na knjigu Pet do 100 o Jugu čekalo se čak dugih 66 godina. Najstariji zapis o ovom vaterpolo klubu datira od 28. prosinca 1952. kada je skupština kluba donijela odluku o zaduženju izvršnog odbora kluba da osnuje redakcijski odbor u cilju izdavanja knjige 30 godina Juga. Od tada je prošlo 66 godina, a najtrofejniji dubrovački sportski klub konačno je nakon 6 desetljeća čekanja dobio svoju prvu knjigu.
Pet do 100– Povijest Juga u knjizi je podijeljena na dva razdoblja. Na ono od osnutka do preseljenja iz Porta na bazen u Gružu te drugo koje pratimo sve do danas. Vjerujem da će čitateljima posebno biti zanimljiv onaj najstariji kada se treniralo na Dančama, a igralo u Portu ali i ostali dijelovi ispunjeni brojnim zanimljivim pričama i situacijama – istaknuo je autor knjige Željan Konsuo.
Uz prigodan film o vaterpolo klubu Jug, autor Željan Konsuo ukratko se prisjetio slavne povijesti kluba, dotaknuo svih njegovih legendi i izrazio nadu kako na sljedeću knjigu nećemo morati čekati toliko dugo.
Andrej PlenkovićPromociji knjige nazočili su predstavnici političkog vrha na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, izaslanicom predsjednice RH Renatom Margaretić – Urlić, ministricom Ninom Obuljen Koržinek, ministrom obrane Damirom Krstičevićem, gradonačelnikom grada Dubrovnika Matom Frankovićem i županom Nikolom Dobroslavićem.
Lijepoj večeri pridružili su se i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza Mladen Drnasin, dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza Perica Bukić, izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, Boško Lozica, televizijski voditelj Andrija Jarak, sportske legende Damir Škaro i Dubravko Šimenc, hrvatski vaterpolo reprezentativci i brojni drugi.
Premijer Andrej Plenković, istaknuo je kako vrlo rijetko dolazi na promocije, ali nije mogao odbiti poziv pristigao od Juga, pogotovo što je kao mladić i sam trenirao vaterpolo pa ga za taj sport veže posebna ljubav. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković objasnio je povezanost Grada i Juga i ovu posebnu vaterpolo večer zaključio najavom izgradnje muzeja vaterpola prvog takve vrste u svijetu.

Foto: Press