fbpx

Alida Delcaro u predstavi ‘Otjepavani život’!

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Alida Delcaro‘Una vita da cantare’/’Otjepavani život’ nova je predstava Talijanske drame čija je premijera na programu u srijedu, 16. prosinca 2015. godine. Riječ je o glazbeno scenskoj predstavi posvećanoj glavnoj glumici Alidi Delcaro, koja je u riječko Kazalište došla 1983. godine gdje je aktivno djelovala 32 godine, a nedavno je otišla u mirovinu. Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian je Alidu Delcaro opisala kao osobu koja ju je uvijek fascinirala svojom energijom, životnom radošću i kreativnošću te naglasila da je nedavno umirovljena glumica zaslužila da se nakon godina rada u ansamblu Talijanske drame jedna predstava stavi na repertoar baš za nju. Redatelj predstave Gianpiero Borgia, gost iz Italije, oduševljen je riječkim Kazalištem opisavši ga kao kazalište koje je 70 godina ispred zapadne Europe upravo zbog činjenice da u jednom nacionalnom kazalištu postoji ansambl Talijanske drame, profesionalni ansambl nacionalne manjine što nije slučaj u drugim kazalištima.
Alida DelcaroRosanna Bubola, autorica teksta i dramaturginja, kazala je kako je predstava zapravo komedija koja govori o sukobima, dilemama i fazama u životu tete i nećaka koji na željezničkom kolodvoru polemiziraju i povjeravaju se jedno drugome. Život čine izbori i odricanja, te je kolodvor upravo simbol dolazaka i odlazaka, trenutak kada odlučujemo hoćemo li se ukrcati u vlak ili ga propustiti.
Alida Delcaro koja igra umirovljenu pjevačicu Lidiju je pak istaknula da je izuzetno sretna zbog ove predstave u kojoj djelomice ‘glumi’ samu sebe, te da će biti zadovoljna ako ljudi nakon predstave iz gledališta izađu zadovoljni i barem na sat i petnaest minuta, koliko traje predstava, zaborave na svoje probleme i životne nedaće. Iako je riječ o ležernoj predstavi, kako je rekla, za nju ipak nije ležena, jer osim što glumi u njoj i pjeva i pleše. Zahvalila se ravnateljici Leonori Surian na ideji te cijeloj ekipi na trudu i radu uloženom u stvaranje predstave.
Alida DelcaroOsim Alide Delcaro u glavnoj ulozi, u ostalim ulogama se pojavljuju Mirko Soldano kao Goffredo, violist Francesco Squarcia kao Diego i Aleksandar Valenčić kao Musicista (Glazbenik). Scenografiju potpisuje Anton Plešić, kostimografiju Sandra Dekanić, glazbu i aranžmane Aleksandar Valenčić, scenski pokret Elena Brumini, a oblikovanje svjetla Ivan Bauk.
Predstava Una vita da cantare (Otpjevani život) nakon izvedbi u Rijeci kreće na turneju od 18. do 23. siječnja u Kopar, Vodnjan, Mali Lošinj, Poreč, Rovinj i Buje.

Foto: Press