fbpx

Sa Zagrebačkom filharmonijom preko simfonije do Jupitera

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

preko simfonije do Jupitera– Zagrebačka filharmonija, kao sinonim vrhunskog muziciranja, svakog vam tjedna donosi mogućnost uživanja u kvalitetnoj glazbi najznačajnijih svjetskih skladatelja uz nesvakidašnje nastupe istaknutih glazbenika. Navedenu tvrdnju potkrjepljujemo i ovoga petka, 27. listopada 2017. godine u 19.30 sati koncertom Crvenog ciklusa kojim će ravnati maestro Ernest Hoetzl, uz solističku izvedbu poljskog violinista besprijekorne tehnike, Jaroslawa Nadrzyckog – poručuju iz Zagrebačke filharmonije.
Ernest Hoetzl austrijski je dirigent i cijenjeni ambasador glazbe koji je tijekom svoje karijere ravnao brojnim orkestrima, a njegov ugled podupire i činjenica da je maestro Hoetzl jedini dirigent koji je nastupio i u Sjevernoj Koreji, kao i u Južnoj Koreji.
Ernest Hoetzl osnivač je, umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Europskog simfonijskog orkestra SFK, nastalog na temelju inicijative za mir i uzajamno razumijevanje unutar pokrajine Koruške, Slovenije i Friuli, čiji su članovi stanovnici navedenih zemalja.
Maestro Hoetzl dobitnik je Zlatnog ordena Austrije 2008. godine, a godinu dana kasnije nagrađen je ordenom za zasluge postignute u pokrajini Koruškoj. Ovaj austrijski dirigent, osim što je trostruki magistar u područjima filozofije, umjetnosti i glazbe, tečno govori čak 8 jezika.
Orkestar Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem ovog vrsnog dirigenta, izvest će Zvuke sfera, op. 235, skladatelja J. Straussa, kao i 41. simfoniju u C-duru, K. 551, skladatelja W. A. Mozarta, poznatiju pod naslovom Jupiter. Jupiter simfonija najduža je i posljednja Mozartova simfonija, a ujedno je i jedna od najznačajnijih simfonija impresivnoga grandioznoga finala ikad skladanih. Djelo nastalo 1788. savršeni je primjerak ostvarenja svih težnji klasične simfonije. Nadimak Jupiter dobila je po vrhovnom rimskom bogu koji ocrtava nadmoć, veličinu, kao i savršenost svih proporcija unutar djela.
Jupiterova metamorfoza trodijelna je kompozicija akademskog slikara i književnika Dimitrija Popovića, posvećena Mozartovoj simfoniji Jupiter i njezinom predlošku, mitu o rimskom vrhovnom bogu Jupiteru koja će, u sklopu ovog koncerta, biti izložena na pozornici Velike dvorane.
Višestruko nagrađivani poljski violinist Jaroslaw Nadrzycki zaokupit će Vašu pažnju energičnom izvedbom Koncerta za violinu i orkestar u e-molu, op.64, Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.
– Raskošan i dojmljiv program koji Vas očekuje ovoga petka, 27. listopada u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izniman je događaj i prava glazbena poslastica koje se nećete moći zasititi – pozivaju organizatori.

Foto: Press