fbpx

Lado u Puli – usklađeni do savršenstva

Pula…

LadoOvacije i oduševljene publike u pulskoj Areni koja je sinoć pozivala Ansambl LADO na produžetak bogatog dvosatnog programa – trenutak je koji je milenijski ovjekovječio vrhunsko umijeće i obilje hrvatske tradicije u godini kada cijela Europa slavi kulturu. Senzacionalna izvedba više od pedeset umjetnika Ansambla Lado, svakim tonom i pokretom usklađenih do savršenstva, oživjeli su stare hrvatske običaje tako uspješno da je mnogobrojna publika program pratila zahvalnim ovacijama. Fantastičnu izvedbu pratila je moderna animacija Alena Vukovića, oblikovanje svjetla i tona za koje su bili zaduženi Vesna Kolarec i Dubravko Šarić, kojim su se interpretirali običaji i savršeno se spojili s dva tisućljeća starim pulskim amfiteatrom.
LadoDvanaest nagrađivanih koreografija koje su plesom i pjesmom prikazale hrvatske običaje Dalmatinske zagore i Baraje, preko moravskih Hrvata te Hrvatskoga zagorja pa sve do Međimurja potpisuju dr. sc. Ivan Ivančan, naš najpriznatiji etnokoreograf, Senka Jurina, Iva Cvetko, Goran Knežević, Vladimir Kuraja, Stjepan Perko, Boris Harfman te Andrija Ivančan, koreograf s bogatim umjetničkim opusom te umjetnički voditelji ansambla Lado.
Spektakularnu je izvedbu koloristički pratila bogata te kompleksna narodna nošnja teška i po nekoliko kilograma, a koju su umjetnici s lakoćom nosili i vješto izmjenjivali jer su se koreografije izvodile jedna za drugom bez prestanka. Osebujan ovogodišnji program Ideju regruti prožet je zahtjevnim akrobacijama koje su oduševljavale publiku te prikazale savršenu fizičku kondiciju naših umjetnika.
Upravo je pulska krasotica ultimativna pozornica na kojoj se može prikazati majstorska izvedba umjetnika Ansambla Lado te bogata kulturna baština našeg kraja. Ovom spektaklu svjedočila su i tri naraštaja Hrvata koji su doputovali iz Amerike kako bi uživali u tradicijskom obilju svojih predaka. Hrvatski folklorni ansambl Nova nada iz Detroita i tamburaško plesna skupina Hrvatska loza iz Chicaga, zaljubljenici u hrvatski folklor, pomno su pratili umjetničke izvedbe.

Foto: Press – Danijel Bartolić