fbpx

Matanić nagrađen na LIFFE festivalu za režiju filma Zora

Svjetska premijera filma Zora održana je prošle jeseni na Black Nights Film Festivalu u Tallinnu

Film ‘Zora‘ redatelja Dalibora Matanića nagrađen je na 14. Internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE, koji je održan od 16. do 21. rujna u Leskovcu.

Zora

Nagrada za režiju u novoj kategoriji Divlji film pripala je Mataniću za drugi dio njegove filmske ‘Trilogije sunca’ – trilogije protiv fašizma (filmovi ‘Zvizdan’ i ‘Zora’ te ‘Suton’).

Zora

– Žiri se složio da je film ‘Zora’ Dalibora Matanića ostvarenje koje na najbolji način – svojom originalnošću, autentičnošću filmskog jezika i vizualnom estetikom – predstavlja upravo ono što smo mi tražili u ovoj selekciji – stoji u obrazloženju stručnoga žirija, koji dodatno navodi da Matanić vješto balansira između porodične drame, ozbiljnog psihološkog horora i vrhunskog autorskog filma u estetskom smislu, a kako bi stvorio željeni osjećaj nelagode i težine koji je prepoznatljiv na ovim prostorima.

Nadalje, smatra žiri, ujedno suptilno ukazuje i upozorava na problem narastajućeg nacionalizma i ultradesnice koji se širi poput virusa. Hvaleći hrabrost redatelja i njegovu potragu za filmskim jezikom pomoću kojeg će ispričati priču o miješanoj obitelji u teškim i neizvjesnim vremenima, žiri napominje kako se Matanić u ovom filmu ističe u briljantnom radu s glumcima, koristeći muziku i pokret kao sastavni dio naracije, iznova iznenađujući svojim lucidnim i duhovitim rješenjima, te zaključuje kako ‘Zora’ može biti i svojevrstan putokaz za buduće selekcije ‘Divljeg filma’.

U filmu ‘Zora’, kao i u prvom filmu iz trilogije, ‘Zvizdanu’, Matanić se bavi suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Glavnog protagonista filma, Matiju, igra Krešimir Mikić, a njegovu suprugu Iku Tihana Lazović.

Podsjetimo, svjetska premijera filma ‘Zora’ održana je prošle jeseni na Black Nights Film Festivalu u Tallinnu, a prošlog mjeseca film je prikazan na festivalu Karlovy Vary te je tako jedan od rijetkih filmova koji se pojavio na dva od svega 15 festivala A-kategorije na svijetu. Na 68. Pulskom filmskom festivalu, ‘Zora’ je osvojila čak četiri Zlatne arene.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica ‘Zore’ je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Foto: Press