Gostovanje: Opera i Balet HNK u Mađarskoj državnoj operi Erkel
By redakcija On 10 sij., 2020 At 01:16 PM | Categorized As Kazalište, Kultura, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Gostovanje kojim se HNK u Zagrebu kao naša središnja nacionalna kazališna institucija predstavlja Europi sa svojim najboljim kazališnim ostvarenjima u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

HNKOpera i Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovat će 21. i 23. siječnja u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti te tako započeti program kojim se HNK u Zagrebu kao naša središnja nacionalna kazališna institucija predstavlja Europi sa svojim najboljim kazališnim ostvarenjima u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.
Gostovanje Opere i Baleta HNK u Zagrebu s predstavama Ero s onoga svijeta i Smrt u Veneciji u Budimpešti, uzvratno je gostovanje temeljeno na kulturnoj suradnji i prijateljstvu dvaju nacionalnih kazališnih kuća. Zagrebačka i budimpeštanska nacionalna opera i balet surađuju već dugi niz godina, ne samo razmjenom predstava, nego i gostovanjem istaknutih opernih i baletnih umjetnika koji su tijekom brojnih sezona nastupali u predstavama zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta. Uz to, dvije nacionalne kuće su surađivale i u europskim projektu DONNAU BALLET 1995. godine, međunarodnom baletnom projektu na kojemu su surađivali mladi europski koreografi uz baletne umjetnike iz Zagreba, Beča i Budimpešte.
HNK– Stoga je ovo gostovanje je još jedan dokaz o povezanosti dvije najvažnije operne i baletne kuće Hrvatske i Mađarske. Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, Ero s onoga svijeta, pod ravnanjem Josipa Šege, ansambl Opere HNK u Zagrebu izvest će 21. siječnja a samo dva dana nakon opernog gostovanja, 23. siječnja Balet HNK u Zagrebu predstavit će se mađarskoj publici s višestruko nagrađivanom baletnom predstavom Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu. Posljednji je put Opera HNK u Zagrebu gostovala u Mađarskoj državnoj operi u rujnu 2000. godine s operom Nikola Šubić Zrinjski, dok je ansambl Baleta HNK u Zagrebu u Erkel kazalištu zadnji put gostovao s predstavom Balade koje donosi vjetar, portugalskog koreografa Vasca Wellenkampa i to u svibnju 1994. godine – poručuju iz HNK.
Gotovčevo remek djelo Ero s onoga svijeta već odavno je ubrojeno među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u zagrebačkome HNK 2. studenoga 1935. gotovo je neprestano sastavni dio zagrebačkoga opernog repertoara i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene. Protkana rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu, predstava Smrt u Veneciji nagrađena je Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu. Veliko priznanje predstava je dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice koji je Smrt u Veneciji uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK u Zagrebu, Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha, proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone. Od svoje premijere u lipnju 2018. godine u zagrebačkom HNK-u, balet Smrt u Veneciji plijeni publiku prizorima iznimne strasti i emocionalnom energijom te atraktivnim koreografskim postavkama. Valentina Turcu uspjela je istodobno ispričati nježnu i snažnu priču o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini koju nije moguće izbjeći.
Smrt u Veneciji kazališno je ostvarenje koje se nameće svojom estetikom i umjetničkim kvalitetama koje privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima. Ta će predstava biti izvedena 8. veljače u kazalištu TEATRO CAMÕES u Lisabonu te dva puta na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu 6. i 7. travnja.

Foto: Press

comment closed