fbpx

Uoči premijere Peer Gynt: U rezidenciji Kraljevine Norveške

HNK Zagreb…

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške podržalo je kulturnu suradnju između Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i nacionalnog kazališta iz Osla. Uoči premijere Peer Gynt, umjetnički ravnatelj u Det Norske Teatret Erik Ulfsby za portal Scena.hr otkrio je svoje dojmove

Dubravka Vrgoč, Astrid Versto, Peer GyntIntendantica zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, Dubravka Vrgoč i veleposlanica Kraljevine Norveške, Astrid Versto, jučer su predstavile suradnju HNK Zagreb i nacionalnoga kazališta iz Osla, Det Norske Teatreta. Naime, u sklopu EU projekta European Theatre Lab zagrebački HNK je u suradnji s partnerima iz nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio koprodukcijski projekt ‘Učini udaljenost nepostojećom‘. A rezultat tog projekta je Dubravka Vrgoc, Iva Hraste Socopostavljanje dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti,  Peera Gynta  Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK i Kraljevo Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu  u Oslu. Premijera predstave Peer Gynt bit će 20. travnja 2018. u HNK u Zagrebu, a Kraljevo 27. travnja 2018. u Oslu. Uoči premijere Peer Gynt, umjetnički ravnatelj u Det Norske Teatretu Erik Ulfsby za portal Scena.hr otkrio je svoje dojmove.
Erik Ulfsby– U Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb ljudi su jako ljubazni. Ima jako puno talentiranih glumaca. I stvarno mi je veliko zadovoljstvo što sam ih upoznao. A talentiranost glumaca je vrlo važna za takvu ustanovu – naglasio je Ulfsby. Kaže da je impresioniran viđenim u HNK Zagreb.
– Ovdje sam vidio puno interesantnih stvari što me i zanimalo. Puno se radi u različitim segmentima kulture – opera, balet, drama… I jako sam impresioniran što su unatoč velikom radu svi jako pozitivni – rekao je Ulfsby, koji je pohvalio i direktora Drame HNK Zagreb, Ivicu Buljana.
– Ivica Buljan je vrlo interesantan čovjek. Sada se trenutno nalazi u Oslu i jako se radujem vidjeti njegovo djelo idući tjedan – naglasio je Ulfsby. Redatelj se nakon premijere Peer Gynt odmah vraća u Norvešku, ali ističe da će se vratiti u Hrvatsku.
– Radujem se povratku u Hrvatsku. Ovo je predivna zemlja – zaključio je Ulfsby. Treba naglasiti još i to da suradnja nacionalnih kazališta – Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Det Norske Teatreta u Oslu istražuju i korištenje novih aplikacija, zvuka, svjetla i videa unutar pozornice.

Foto: Scena.hr