fbpx

Pješčanik otvara sezonu drame za odrasle uz povratak Alide Delcaro

Rijeka…

‘Buca di Sabbia’ / ‘Pješčanik’ – Il vero Fiumano segue il Dramma Italiano!/Fiumani pravi, budite s nama, tu je i Talijanska drama!

Medijski pokrovitelj Scena.hr

PješčanikU četvrtak, 25. listopada 2018. godine, u Zajednici Talijana u Rijeci, u 19.30 sati održat će se ‘Buca di Sabbia‘ / ‘Pješčanik‘, nova premijera Talijanske drame. Prestava će otvoriti sezonu Talijanske drame za odrasle koja će se odvijati pod sloganom ‘Il vero Fiumano segue il Dramma Italiano!/Fiumani pravi, budite s nama, tu je i Talijanska drama!’, a druga je po redu premijera od pet predviđenih premijernih produkcije za ovu sezonu.
Tekst poljskog autora Michala Walczaka govori o odnosu dvoje djece dok se igraju u pješčaniku. Posebnost cijelog komada je, ne samo u riječima, već u glumcima, interpretima dviju uloga u komadu. Genijalnost komada se otkriva u trenutku shvaćanja da su djeca zapravo dvoje zrelih i odraslih glumaca, faktoru koji otvara tekst u drugoj nepisanoj dimenziji, odnosu između muškarca i žene od djetinjstva do senilnosti. Režiju potpisuje Jernej Kobal, mladi slovenski redatelj: “Ova predstava naš je pokušaj da odgovorimo na beskonačna pitanja koja proizlaze iz problema u odnosu između odraslih ljudi. Govori o vrlo specifičnom problemu, čak i ako se tekst učini gotovo djetinjastim “.
PješčanikGlumci na pozornici su Anton Toni Plešić i sjajna glumica Talijanske drame Alida Delcaro koja se, iako u mirovini, ponovno vraća na kazališnu pozornicu.
Glazbu potpisuje Varaždinac Pero Eldan, koji po prvi put radi s Talijanskom dramom, a vizualni segment, scenu i kostim, osmislila je Liberta Mišan, scenografkinja koja je već više puta surađivala na produkcijama riječkog HNK.
– Ovo je mali projekt – govori novi ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, ‘rađen s ciljem da bude mobilan te da tako može posjetiti sve zajednice Talijana kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji’.
Nakon premijere, repriza u Zajednici Talijana slijedi već sljedećeg dana u petak, 26. listopada u 19.30 sati.
Sljedećeg tjedna predstava će igrati u kazalištu u Bujama, 29. listopada s početkom u 19.30 sati, te u Zajednici Vodnjana, 30. listopada u 20.00 sati.
Uz premijeru će se održati i izložba autora plakata predstave, Riječanina tršćanskog podrijetla Nicole Facchinija, u Pomorskom i povijesnom muzeju. Otvorenje izložbe će biti u petak 26. listopada u 18 sati, a ostat će otvorena do petka, 9. studenog 2018. godine.

Foto: Press – Dražen Šokčević