fbpx

Plesna solo izvedba Secret Garden

Gostovanje…

U preuređenom Mediteranskom plesnom centru u lipnju gostuje plesni kolektiv Gray Box – Secret Garden!

Secret Garden– Istražujući u pokretu granice između životinjskog i biljnog, između prirode i okoliša, moći i društva, spekulativne fikcije i ekokritike, obuhvatit ćemo granice i mogućnosti kako performans i ples mogu reagirati i izazvati antropocentričnu zagonetku. Tijekom ove plesno-izvedbene radionice, jednaku ćemo težinu dati i kritičkoj teoriji i umjetničkim intervencijama, razvijati ideje stvaranjem individualnih i grupnih izvedbi. Na kraju radionice, sudionici će imati priliku predstaviti svoje izvedbe/koreografije – kaže mađarska koreografkinja Anna Ádám.
Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu u lipnju će posjetiti mađarski kolektiv Gray Box – tijekom rezidencijalnog programa izvesti će plesni solo Secret Garden (30. lipnja) te uključiti lokalnu publiku u istoimeni plesni jam session!
U utorak, 30. lipnja, u 20 sati održat će se plesna solo izvedba Secret Garden koja istražuje psihološke posljedice biblijskih učenja o seksualnosti u današnjoj Mađarskoj, s fokusom na odnos suvremene vjerske svijesti i rodnog identiteta. Predstava je nastala u zabrinjavajućem političkom kontekstu u Mađarskoj, u kojem premijer Orbán koristi konzervativnu nacionalističku ideologiju, postavljajući kršćanstvo kao glavno načelo definiranja nacije, a sve s ciljem kako bi legitimirao homofobne stavove. Ovaj plesni solo također ima za cilj raspraviti koncepte srama i krivnje vezane uz “zabranjena” seksualna ponašanja i stavove, postupke ili čak osjećaje, poput radosti, želje ili užitka, ugrađenih u dominantnu religiju u Mađarskoj.
Nakon plesne izvedbe, od 20.45 sati održat će se program Secret Garden JAM. Riječ je o novopokrenutom programu Plesni jam session u okviru kojeg gostujući umjetnici kroz različite forme interakcije uključuju lokalnu publiku. Ovisno o ideji i viziji umjetnika, na ovaj način sami posjetitelji postaju dijelom umjetničkog stvaranja, kreiranja te konačno samim time i dio izvedbe. Secret Garden JAM pak uključuje interaktivni class temeljen na izvedbi plesne predstave Secret Garden.
Broj posjetitelja programa je ograničen s obzirom na mogućnosti prostora, a u skladu s Preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću Covid 19 tijekom održavanja kulturnih programa.

Foto: Press