fbpx

Premijera: Priče s obale i mora

Rijeka…

Duhovite i tužne, zanimljive i tople Priče s obale i mora premijerno u zajednici talijana

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Priče s obale i moraPrva ovosezonska premijera Talijanske drame, Racconti di costa e di mare / Priče s obale i mora u koprodukciji s jednim od najvažnijih teatara u Italiji, Il Rossetti -Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia bit će izvedena u ponedjeljak 17. listopada 2016. godine u Zajednici Talijana u Rijeci s početkom u 19.30 sati.
Uz pomoć Franca Peròa, redatelja i v.d. ravnatelja kazališta Il Rosseti, odabrane su priče autora s područja Italije, Slovenije i Priče s obale i moraHrvatske, odnosno Julijske krajine i Istre. Njegova je želja bila, kako je rekao, naglasiti važnost povezanosti ovih područja i zajednica u tri države te naći načina za njihovo zajedničko djelovanje, unatoč poteškoćama pri realizaciji, a s rezultatom kao što je ova predstava.
Predstava je već pretpremijerno odigrana u Kopru, Rovinju i Trstu, u tetru Il Rossetti, a u okviru Plave noći, odnosno noći otvorenih kazališta u Italiji, gdje je i same glumce iznenadilo veliko oduševljenje publike. Prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich priznala je kako je bila skeptična u vezi projekta, ali da je shvatila da upravo u jednostavnosti leži formula njegova uspjeha. Bruno Nacinovich govorio je o pričama raznih autora, od kojih je izdvojio onu Priče s obale i mora‘najbliskiju nama’ Milana Rakovca. Dodao je kako danas, u vrijeme kada se i u kazalištu može efektima postići gotovo sve što i na filmu, kada predstave moraju biti ‘trčanje s preponama’, jedna ovakva zaista čini razliku i pokazuje kako upravo duhovite, tužne i zanimljive priče nedostaju svim generacijama, ispričane blisko i jednostavno, kao nekada kako smo ih slušali u obitelji. Glumački par Talijanske drame, Elvia i Bruno Nacinovich, te glumci kazališta Il Rosseti Lara Komar i Andrea Germani vodit će publiku kroz priče Antonija Quarantottija Gambinija, Gianija Stuparicha, Milana Rakovca, Paola Rumiza, Nelide Milani, Claudija Magrisa i Marise Madieri. Uz četvero glumaca, tu su i četiri glazbenice – predstavu prati glazba uživo u izvedbi gudačkog kvarteta Quartetto Iris.
Uobičajeno, pretpremijera predstave bit će isti dan, u 12.00 sati također u Zajednici Talijana.

Foto: Press