fbpx

Premijerno: Zrinjski – do kraja svijeta Dore Ruždjak Podolski

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

ZrinjskiU njegovom rodnom gradu, u kazalištu koje nosi njegovo ime, riječka Opera postavlja najznačajniju operu Ivana pl. Zajca ‘Nikola Šubić Zrinjski‘. Premijera je, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski, zakazana za srijedu 17. listopada 2018. godine u 19.00 sati.
‘Nikola Šubić Zrinjski’ bila je prva premijerno izvedena opera u tadašnjem Narodnom kazalištu u Rijeci 2. studenoga 1946. godine. Libretist Hugo Badalić i skladatelj Ivan pl. Zajc operu su oblikovali u tri čina i osam slika, temeljenu na povijesnom događaju o pogibiji junaka Nikole IV. Zrinjskog 1566. u Sigetu kada je 2300 vojnika izginulo u obračunu sa 100 000 turskih vojnika zaustavivši uspješno daljnji turski prodor Sulejmana Velikog prema Beču.
Novo čitanje ove opere pod sloganom ‘Zrinjski – do kraja svijeta‘ potpisuje nagrađivana redateljica Dora Ruždjak Podolski.
Zrinjski– Divim se Dorinoj hrabrosti što ovo djelo postavlja u svom ključu. Ono što sam vidio na dosadašnjim probama čini me ponosnim što ovu operu režira baš u Rijeci – kazao je intendant Blažević.
– I s riječkom Operom i Zajčevom operom „Nikola Šubić Zrinjski” susrećem se treći put u životu. Operu sam pristala režirati pod uvjetom da ju radimo iz novoga ugla. Moramo reinterpretirati našu baštinu, to nam je svojevrsna dužnost. Sa svjetskom literaturom lako to činimo, a kada su u pitanju hrvatski izvori, pojavljuje se mjera opreza i nameću se uzusi. Svako umjetničko stvaranje ima pravo na slobodu preispitivanja djela. Zahvaljujući autorskom timu, dirigentu i solistima koji su zdušno prionuli u prostor distopije, uz našu pažnju i odgovornost prema ovom iznimnom djelu, gledat ćete Zrinjskog na kraju svijeta. Radi se o borbi za komad zdrave, plodne zemlje, a zapravo se radi o uspostavljanju moralne vertikale i humanosti jer smo se otuđili, pa i od sebe – naglasila je Dora Ruždjak Podolski.
Nastavila je zatim kako ‘glazba omogućuje da se posvetimo intimnom ozračju opere koje je u nju upisano, a na vidjelo dolaze izuzetno dirljivi odnosi. Jer, Zajc je Zrinjskog prikazao ne samo herojskim likom, nego i kao brižnog oca i zaljubljenog muža, s ljudskim slabostima i dilemama koje svi nosimo, svaki dan, svatko u svojim svakidašnjim borbama. Zahvalna sam Robertu Kolaru koji je zaista zaslužio i opravdao ulogu vođe na sceni’.
Prvi strani dirigent ove hrvatske opere, omiljeni Finac u Rijeci, Ville Matvejeff naglasio je kako je užitak raditi na operi najvažnijeg hrvatskog skladatelja svojeg vremena. Dodao je također kako je ‘Zajc je svakako riječki i hrvatski Verdi. No, bilo mi je uzbudljivo otkrivati i njemačke utjecaje u njegovoj glazbi, posebice u stvaranju strukture. Takvo je djelo pjevačima ugodno pjevati i orkestru svirati’. Osim Villea Matvejeffa, repriznim će izvedbama ravnati i Igor Vlajnić.
Prvak Opere Robert Kolar o naslovnoj ulozi, koju su u Rijeci tumačila značajna imena poput legendarnih Milana Pichlera i Vladimira Ruždjaka, rekao je:
Robert Kolar, Kristina Kolar– Pogledao sam mnogo ‘Zrinjskih’ u različitim režijama. Uvijek je do sada naglasak bio isključivo na herojstvu. Neko vrijeme morao sam se oslobađati toga, redateljica me oslobodila tog povijesnog ‘kalupa’, pokazala mi da je Zrinjski u Zajčevoj partituri bio i otac i muž i heroj. To je sada životna priča o čuvanju svoje zemlje kroz prizmu onih koji su se ufali zaustaviti tursku silu.
Supružnici Kolar sada su prvi put postali i supružnicima na sceni, iako su i ranije često dijelili scenu. Kristina Kolar, koja tumači Evu, kazala je kako je redateljica u svojoj režiji, u ponešto drugačije ispričanoj priči, ženskim likovima supruge Eve i kćeri Jelene, dala na važnosti te istaknula i zaokružila njihove priče.
– Iako preferiram tradicionalne inscenacije, redateljica me u potpunosti uvjerila u svoju režiju. Drugačije je od onoga što smo navikli gledati, ali jako lijepo i zapravo logično. Uživam u ovoj ulozi Eve – kazala je prvakinja kazališta Kristina Kolar koja je posljednjih godina redovna gošća europskih i svjetskih opernih pozornica.
Kristina Kolar, Anamarija KnegoAnamarija Knego će u ulozi Jelene nastupiti prvi put i to kao prvakinja Opere. Novost jeda se riječkoj Operi, kao njen prvak, pridružio i dosadašnji stalni gost, slovenski tenor Aljaž Farasin koji će se pojaviti u ulozi Lovre Juranića.
U ulozi Zrinjskoga pojavljivat će se i Ivan Šimatović, a ulogu Eve pjevat će i Olga Kaminska, Jelenu Vanja Zelčić, a Lovru Juranića Marko Fortunato.
U ulozi Sulejmana Velikog izmjenjivat će se Luka Ortar i Slavko Sekulić, u ulozi Mehmeda Sokolovića Giorgio Christian Surian i Davor Lešić, u ulozi Levija Dario Bercich i Voljen Grbac. Gašpara Alapića tumačit će Marijan Padavić, a Vuka Paprutovića Martin Marić.
– U ‘Zrinjskom’ smo iskoristili sve riječke pjevačke kapacitete, kroz dvije podjele, uz samo tri gosta – Ivana Šimatovića, Luku Ortara i Giorgia Christiana Suriana. Opera će se snimati za međunarodnog izdavača CPO s kojima već imamo dobra iskustva, a što je moguće zbog pomoći Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije – naglasio je ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić.
Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a za scenski pokret zadužena je Ivana Kalc. U izvedbi sudjeluju orkestar i zbor riječke Opere.
Reprize opere na programu su riječkog ‘Zajca’ su 19, 20, 22, 23. i 24. listopada 2018.

Foto: Press – Dražen Šokčević