fbpx

Adaptacija. Čitanje filma: Rajko Grlić – U raljama života

U Ljetnom Art-kinu: Rajko Grlić – U raljama života

U sklopu programa Adaptacija. Čitanje filma ovog četvrtka u Ljetnom Art-kinu gostuje redatelj Rajko Grlić povodom prikazivanja njegove kultne komedije U raljama života. Tom projekcijom se zaključuje drugi od pet dijelova programa Art-kina posvećenog domaćim romanima i njihovim filmskim adaptacijama

U raljama života

15. srpnja u 20.30 sati u Ljetnom Art-kinu počinje razgovor o knjizi Štefica Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić i njenoj filmskoj adaptaciji U raljama života u kojem gostuje redatelj filma Rajko Grlić.

Po završetku razgovora, u 21.30 sati u Ljetnom Art-kinu započinje projekcija spomenute Grlićeve hit komedije. Inače, u pisanju scenarija za film U raljama života pored Rajka Grlića sudjelovala je i književnica Dubravka Ugrešić, i ta je suradnja urodila jednom od uspjelijih filmskih adaptacija u jugoslavenskoj kinematografiji koja je za onovremeni autoričin vrlo popularan postmodernistički literarni predložak uspjela iznaći odgovarajuće ‘audiovizualne ekvivalente’.

Film je uspješno zaživio vlastitim životom, postavši još jednim redateljevim hitom kod publike i kritike, da bi kasnije stekao i svojevrsni kultni status. Film je u Puli osvojio i dvije Zlatne arene.

Film prati redateljicu RTV Zagreb Dunju (Gorica Popović) koja je u fazi montiranja serije Štefica Cvek u raljama života o povučenoj i, po pitanjima ljubavi, neiskusnoj službenici (Vitomira Lončar) kojoj karakterno oprečna prijateljica Marijana (Mira Furlan) sređuje spojeve s muškarcima od kojih bi jedan mogao biti ‘muškarac njezinog života’.

Istovremeno, u filmski stvarnom životu, Dunja proživljava ozbiljnu krizu u vlastitoj vezi s oportunim književnim kritičarem Saletom (Miodrag Krivokapić), zbog čega sama odluči upustiti se u potragu za ‘idealnim partnerom’.

U uvodnom razgovoru s Rajkom Grlićem naglasak će se staviti na usporedbu i analizu romana i filma u fokusu, uz poseban naglasak na sam proces adaptacije, što i jest cilj programa Adaptacija. Čitanje filma kojim se publici Art-kina nastoji ponuditi dodatan sadržaj vezan uz vrijednu domaću književnost i njihove jednako uspjele filmske adaptacije.

Foto: Press