fbpx

Praizvedba drame Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana

Zagreb…

Svaki tvoj rođendan

Svaki tvoj rođendanHrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvi će put u povijesti uprizoriti tekst Mire Gavrana, jednog od najplodnijih, najizvođenijih i najprevođenijih hrvatskih autora. Praizvedba predstave Svaki tvoj rođendan u režiji Renea Medvešeka održat će se 30. prosinca 2018. godine s početkom u 19.30 sati.
O predstavi Svaki tvoj rođendan:
Svakih deset godina Zagrepčanin Marijan slavi svoj rođendan. I svakih deset godina Svaki tvoj rođendanokuplja se Marijanova obitelj na rođendanskoj proslavi. Marijanove rođendane pratimo od 1957. pa sve do 2017. godine, kada navršava sedamdeset godina. Tijekom svih tih desetljeća Marijan je odrastao, završio fakultet i oženio se. I dok je Marijan u sretnom braku, svi njegovi rođaci i prijatelji imaju nesređene odnose, mnogi se rastavljaju, dok neki varaju svoje žene s bliskim prijateljicama. Kada mu 1997. umire žena, Marijan se povlači u sebe, izbjegava ljude i ne javlja se na telefon. Boris, Marijanov prijatelj iz mladosti, posjećuje ga, pokušavajući ga istrgnuti iz depresije. Uoči šezdesetog rođendana Marijan je u vezi s mladom kćeri svoga bivšega poslovnog partnera, iako je svjestan kako ta veza nema budućnosti. Prolazi deset godina u kojima su se mnogi životi iz Marijanova obiteljskog i prijateljskog kruga promijenili, i mi ga zatječemo kako za svoj sedamdeseti rođendan kani objaviti vjenčanje sa svojom starom ljubavi, ali niz nepredviđenih događaja osujećuje njihovu nakanu. No, stvari će se ipak razvijati malo drugačije i njih dvoje će pripasti jedno drugome.

Svaki tvoj rođendan

U predstavi Svaki tvoj rođendan glume: Luka Dragić, Goran Grgić, Mislav Čavajda, Daria Lorenzi Flatz, Ana Begić Tahiri, Olga Pakalović, Vlasta Ramljak, Silvio Vovk, Luca Anić, Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Ivana Boban, Vanja Matujec, Alen Šalinović, Ivan Glovatzky, Dora Lipovčan, Ivan Colarić i Ivan Jončić.

MIRO GAVRAN
Miro Gavran, kazališni autor, romanopisac i pripovjedač, rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. godine. Djela su mu prevedena na 38 svjetskih jezika i najizvođeniji je hrvatski dramatičar u svijetu. Njegove knjige su imale više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu, i jedini je živući dramatičar u Europi kojemu je posvećen kazališni festival u Slovačkoj od 2003. godine. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, član suradnik HAZU. Tekst za dramu Svaki tvoj rođendan Miro Gavran napisao je nakon narudžbe zagrebačkog HNK.

Foto: Press – Mara Bratoš