Predstava Taras otvara Sanktpeterburšku kazališnu sezonu u HNK

Zagreb…

Dubravka Vrgoč - HNKU Hrvatskom narodnom kazalištu održana je konferencija za medije povodom 13. međunarodnog festivala Sanktpeterburške kazališne sezone koji se održava u HNK u Zagrebu.
Gledatelji će od 13. do 17. rujna imati prigodu upoznati suvremenu kazališnu scenu Sankt Peterburga na 13. međunarodnom festivalu Sanktpeterburške kazališne sezone koji se održava u HNK u Zagrebu. Vidjet će četiri predstave, tri dramske i jednu baletnu vodećih sanktpeterburških kazališta, u režijama i koreografiji eminentnih ruskih kazališnih umjetnika. U petak, 13. rujna festival će započeti predstavom Taras, što je osuvremenjena verzija povijesnoga Gogoljeva romana Taras Buljba u režiji Sergeja Potapova, koju izvodi Festivalsko kazalište Baltički dom.
Na održanoj konferenciji za medije u kazališnome foyeru, gdje je bila postavljena izložba mladoga ruskog umjetničkog fotografa Pavela Frančišina Peterburg u zrakama sunca, festivalska zbivanja su predstavili Viktor Minkov, umjetnički ravnatelj Međunarodnoga festivala Sanktpeterburške kazališne sezone, Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH, Elena Razdorskaja, zamjenica predsjednika odbora za kulturu grada Sankt Peterburga, Sergej Potapov, redatelj predstave Taras, Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu i Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu.
Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone koji se održava u Zagrebu jedinstvena je prilika da hrvatska publika vidi kako izgleda teatar u tome značajnom ruskom gradu, da se na pozornici HNK čuje ruski jezik, pogledaju ruski glumci i osvjedoči o tome što se trenutno događa u ruskome kazalištu.
Dubravka Vrgoč - HNK– Sretni smo da sezonu možemo započeti jednim neobičnim festivalom, koji predstavlja najbolje predstave iz sezone sanktpeterburškoga kazališta – rekla je Dubravka Vrgoč na konferenciji za novinare te podsjetila na gostovanje Baleta HNK u Zagrebu u Sankt Peterburg s predstavom Smrt u Veneciji koje je planirano za travanj iduće godine.
Umjetnički ravnatelj Festivala Viktor Minkov pohvalio je iznimnu suradnju između Zagreba i Sankt Peterburga te spomenuo kako u Zagreb dolazi kao da je to njegov grad.
Najbolje predstave današnjega Sankt Peterburga trenutno su u Zagrebu. Bogata scenografija, kostimografija u raskošnim predstavama očekuju sve gledatelje ovoga Festivala, izjavio je Minkov.
U okviru Festivala izvest će se četiri predstave, predstava Taras, 13. rujna, još dvije dramske predstave Ludi novac (15. rujna) i Tartuffe (17. rujna) i baletna predstava Solaris, za koju su ulaznice rasprodane već dva mjeseca.
– Koreograf i redatelj Jurij Smekalov poznatu je futurističnu priču uzeo samo kao polazišnu točku svoje baletne predstave, što je vrlo je hrabra i zanimljiva ideja uspostavljanja dijaloga između dramskoga kazališta i plesa – rekao je ravnatelj Baleta Jakovina o djelu Solaris koje je na repertoaru 14. rujna.
Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan, istaknuo je kako je Zagreb preplavljen ruskim umjetnicima te pozvao sve na to iznimno gostovanje koje se, napomenuo je, događa možda jedanput u nekoliko desetljeća, a radi se o zemlji koja je sama za sebe poseban kazališni svemir.
Zadovoljstvo što se posljednjih godina suradnja sve više razvija izrazila je Elena Razdorskaja, potpredsjednica odbora za kulturu grada Sankt Peterburga dok je Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov rekao da se ovim događajem okreće još jedan list u razvoju rusko-hrvatskih odnosa i uvjeren je kako će posjetitelji uživati u programima koji su im ponuđeni.

Foto: Press – Mara Bratoš