fbpx

HNK: Baletna predstava 5 do 12 gostovat će u Beogradu

Gostovanje…

Srebrna pahuljica, HNKBaletna predstava 5 do 12 splitskog Hrvatskog narodnog kazališta gostovat će 10. lipnja 2016. godine u Beogradu. Balet HNK Split izvest će predstavu koreografa i redatelja Igora Kirova u sklopu revijalnog programa Festivala koreografskih minijatura na velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta.
Festival koreografskih minijatura međunarodni je plesni festival u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije čiji glavni program čine premijerno izvedene kratke baletne forme.
Predstojeći beogradski nastup treće je inozemno gostovanje 5 do 12. Nedugo nakon praizvedbe na prošlogodišnjem Splitskom ljetu uslijedilo je gostovanje na uglednom međunarodnom festivalu Ohridsko ljeto u Makedoniji, a ove zime predstava je gostovala i na festivalu Sarajevska zima.
Koreograf Igor Kirov najistaknutiji je makedonski plesač i koreograf zavidne međunarodne karijere svoje balete postavlja na scenama od Makedonije do Koreje te od Italije i Njemačke do Kube. Na ovogodišnjem Festivalu koreografskih minijatura Kirov je član stručnog žirija. Kao svoju prvu predstavu sa splitskim Baletom Kirov je 5 do 12 postavio je na glazbu višestruko nagrađivanog autora filmske i kazališne glazbe Kirila Džajkovskog koji je i sam jedan od najznačajnijih ambasadora suvremene makedonske umjetnosti i kulture. Autorski tim ove od kritike hvaljene i izuzetno popularne plesne predstave čine još i Aleksandar Noshpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa, te svestrani slovenski scenograf Matija Kovač koji je osim brojnih, zapaženih i nagrađivanih kazališnih scenografija vrlo aktivan kao dizajner interijera, te likovnih, arhitektonskih i multimedijalnih izložbi. Na predstojećem beogradskom gostovanju nastupit će plesači Baleta HNK Split: Simona Caputo, Nikol Marčić, Katerina Kuznjecova, Gabriela Mede, Matea Milas, Sanja Bikić, Artjom Žusov, Remus Dimache, Romulus Dimache, Aleksandar Korjakovski, Ašatbek Yusupuhanov i Uroš Škaper.

Foto: Press