fbpx

Svečano otvorena izložba Igor Eškinja – Goran Trbuljak

Galerija Kranjčar…

Nastavljen ciklus Mentalni sklop 2 (sljedbenik – mentor) otvorenjem izložbe: Igor Eškinja – Goran Trbuljak

Igor Eškinja, Goran TrbuljakSinoć je u Galeriji Kranjčar nastavljen ciklus Mentalni sklop 2 (sljedbenik – mentor) otvorenjem izložbe: Igor EškinjaGoran Trbuljak. Radi se o četvrtoj izložbi ovog ciklusa koji je započeo izložbom Duje Jurić – Juraj Dobrović održanom od 19. – 28. 05. 2016. godine, a usljedile su Boris Sekulić – Boris Demur, te Mirjana Vodopija – Miroslav Šutej. Nakon završetka prvog ciklusa, u srpnju 2015. godine, a zbog brojnih zahtjeva posjetitelja te uspjeha koji je navedena serija izložbi polučila kod publike i kritike, odlučeno je da se, po istim konepcijskim principima, ciklus nastavi u dva dijela; od svibnja do srpnja 2016. godine, te od travnja do srpnja 2017. godine. Ciklus Mentalni sklop, nastao po inicijalnoj ideji g. Elvire Kranjčar, voditeljice galerije, autorski je osmislio i realizirao Mladen Lučić, likovni kritičar i muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koji ovu koncepciju nastavlja pa će po principu sličnosti u razmišljanju i provedbi, ne nužno samo likovnih ideja (mentalni sklop), sučeliti još sedam umjetničkih parova.
Zlatni pristiPod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora.
Izložba Igor Eškinja – Goran Trbuljak sučeljuje radove dvoje umjetnika različitih generacija koji u svom umjetničkom djelovanju promišljaju odnos umjetnosti i društva, odnosno relacije umjetnika i institucija, kao što se bave i istraživanjem samog bitka, odnosno esencije pojma slikarstva i umjetnosti. Premda se služe različitim izražajnim sredstvima proizašlim iz drugačijih metijera, te iako je svaki od njih istinski predstavnik vremena u kojem stvara, zajednička karakteristika im je propitivanje muzejsko – galerijskog sustava, uloga i pozicija umjetnika i umjetnosti u kontekstu i percepciji suvremenog društva te autorefleksivno razmišljanje o nastanku i poslanju umjetničkog djela. Zajedničko im je dakako i permanentno preispitivanje statusa umjetničkoga djela, koje se oslanja na njihove stavove i razmišljanja što ih iskazuju profinjenom ironijom koja proizlazi iz njihove intelektualne snage koja je jasno utemeljena na principima konceptualne umjetnosti.
Izložba ostaje otvorena do 15. Travnja. Ulaz je slobodan.
Goran Trbuljak
Igor Eškinja, Goran TrbuljakRođen 1948. godine u Varaždinu. Maturirao je 1968. godine na Odjelu fotografije u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine diplomirao je na studiju slikarstva i grafike u klasi prof. Marijana Detonija. Bio je stipendist na École Nationale des Beaux-Arts u Parizu. Likovno je djelovanje započeo krajem 1960-ih godina kao konceptualni umjetnik, a do sada je realizirao niz samostalnih te sudjelovao na mnogobrojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bio je grafički urednik i urednik fotografije za časopise Film, Polet i Gordogan. Godine 1980. diplomirao je na Odsjeku za filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao direktor fotografije snimio je tridesetak igranih filmova, a za filmsku fotografiju dobio je niz nagrada, kao i za svoju likovnu djelatnost, te za animirani film. Živi u Zagrebu, gdje i radi kao redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti.
Igor Eškinja
Igor Eškinja, Goran TrbuljakRođen je 1975. u Rijeci. Studirao na pedagoškom fakultetu u Rijeci, smjer Likovna pedagogija a diplomirao slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 2002.g. u klasi prof. Carla Di Raca. Izlaže od 1997. godine te je do sada sudjelovao na mnogobrojnim skupnim izložbama, a priredio je i četrdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Rezidencijalne i studijske boravke ostvario je u Vitryu sur Seine, Marseilleu, Beču, New Yorku, Berlinu i Veneciji. Dobitnik je sedam prestižnih nagrada u Hrvatskoj i svijetu, a radovi mu se nalaze u više europskih i hrvatskih muzejskih, galerijskih i privatnih zbirki. Član je HDLU-a Rijeka te Udruge Delta 5. Živi i radi u Rijeci.

Foto: Press