fbpx

Maska Kleopatre: Sve o kazališnom šminkanju!

ProfokusU kazališnom šminkanju koriste se i stvari koje ne viđamo u svakodnevnoj upotrebi, poput voska za skrivanje obrva, ljepila za brkove, umjetne krvi ili znoja… Takvo šminkanje traje i do nekoliko sati, a ni skidanje šminke nije potpuno bezbolno jer se skida čupanjem lateksa i voska. Dok se boje skidaju vlažnim maramicama i sredstvom za skidanje šminke. Više o kazališnom šminkanju doznali smo od suradnice za šminku i vizažistice u učilištu ‘Profokus’ Kristinom Atletić.

Scena: Što je važno kod šminkanja za kazalište?

Kod stvaranja šminke za kazalište najbitnije je dobro poznavanje povijesti odijevanja, frizure i šminke. Vrlo je bitno znati osnove kao i ‘trendove’ određenog razdoblja kako bi se lik svojim izgledom uklopio u predstavu. Također, ukoliko vizažist sudjeluje u stvaranju izgleda pojedinog lika, bitno je da zna kakav je on, njegov karakter, ponašanje, osobnost kako bi upravo to s šminkom upotpunio i naglasio. Na takve detalje gledatelj ne obraća pažnju, no uz kvalitetnu glumu upravo to učini lik živim i uvede nas u pricu.

Scena: Na koji način nastaje maska?

Prvo je potrebo vidjeti o kakvom se projektu i maski  radi i krenuti s planiranjem, a zatim dolazi do odabira modela i same izrade maske. Potrebno je imati ispravan i kvalitetan pribor, te dobro poznavati tehnike izrade. Različiti izgled zahtjeva upotrebu različite tehnike koja se uči i vježba. Stoga su specijalizirane škole kao što je u Hrvatskoj naše učilište, odličan odabir za stjecanje znanja i razvijanje vještina.

Scena: Postoje li neka pravila šminkanja?

Svako lice ima svoje pravilo, kako kod ‘normalnog’ make up-a, tako i kod maske. Bitno je prilagoditi izgled modelu i projektu na kojemu se radi.

Scena: Kakva šminka se koristi za kazališno šminkanje?

Šminka koja se koristi u kazalištima je teža od svakodnevne šminke. Ona je kompaktnija, s više pigmenata, te nije pretjerano pogodna za svakodnevnu upotrebu. Prevladava puno jarkih boja, koje su vidljive s pozornice što je u kazalištu vrlo bitno. Također, koriste se i stvari koje ne viđamo u svakodnevnoj upotrebi poput voska za skrivanje obrva, ljepila za brkove, umjetne krvi ili znoja…

Scena: Koliko se šminke potroši u izradi određene maske poput Kleopatre?

Teško je reći koliko se šminke potroši tijekom rada. Čak i kada planirate određeni izgled, često vas inspiracija i mašta odvedu u nekom drugom smjeru, pa potrošite manje ili više od planiranog. Za Kleopatru nije potrebna velika količina šminke, već par različitih boja i spretna i mirna ruka. Ako dobro poznajete tehnike i vješti ste s  kistovima snaći ćete se s gotovo bilo kakvim produktom i iz njega izvuci maximum.

Profokus_11Scena: Što sve šminka o liku govori?

Šminka je sastavni dio stylinga, te ako malo promatrate stil neke osobe, moći ćete puno toga zaključiti o njemu. To ne znači da odjeća ili šminka čini osobu, već da puno govori  o njemu. Što voli, je li je introvert ili ekstrovert. Šminka na filmu ili kazalištu je vrlo bitna jer karakterizira likove, te nam nesvjesno daje signale tko je lik kojeg gledamo. Kad u glavi zamišljamo tajanstvenu zavodnicu zamišljamo je s crnim smokey očima, dok filmsku zvijezdu vidimo s jarkim crvenim ružem, njezinu plahu djevojku vidimo s rumeni obrazima. Šminka nas uvodi u priču i uz kvalitetnu glumu, glumca i lik spajamo u jedno i prepuštamo se predstavi.

Scena: Vaše polaznice su prikazale pravo umjetničko djelo na Danima ljepote, pa malo više o tome? 

Da, naše vizažistice su na Danima ljepote pokazale svoj širok spektar znanja, od dnevne do kazališne, filmske, te šminke za modne revije. Na našem izložbenom prostoru djevojke su savjetovale te šminkale posjetitelje. Za njihovo znanje osnovne beauty šminke zaslužna je njihova mentorica Sandra Marković.  Rad mlade vizažistice Eme Kerekeš privukao je najviše zanimanja. Ema je radila primjer filmske šminke, rane, ogrebotine, gdje je koristila lateks, vosak i  umjetnu krv.

Scena: Koliko traje šminkanje za jednu masku?

Ovisno o kakvoj je maski riječ. Izrada maske može trajati od 30-tak minuta za one jednostavnije, do nekoliko sati za one kompliciranije. Također ovisi o površini tijela na kojoj se maska radi. Na primjer Ema je svoj rad na modelu radila 3-4 sata.

Scena: I kako skidati takvu šminku?

Svaki put se šalimo da kad skidaš masku dobiješ i depilaciju. Skida se čupanjem lateksa i voska, dok boje skidamo vlažnim maramicama i sredstvom za skidanje šminke.

Fotogalerija:

[nggallery id=117]