fbpx

HZJZ 03. ožujka : Koronavirus – najnoviji podatci i preporuke

Zagreb…

KoronavirusU Hrvatskoj je do sada zabilježeno devet oboljelih s COVID-19 bolesti, ukupno 5 oboljela u Rijeci i 3 u Zagrebu te jedan u Varaždinu. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se zarazio tijekom boravka u Italiji (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvero oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog.
Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC):
Italija (1 835), Francuska (178), Njemačka (157), Španjolska (114), Velika Britanija (40), Švicarska (30), Norveška (25), Austrija (18), Nizozemska (18), Švedska (15), Belgija (8), Hrvatska (8), San Marino (8), Grčka (7), Finska (6), Island (6), Češka Republika (5), Danska (5), Azerbajdžan (3), Gruzija (3), Rumunjska (3), Rusija (3), Portugal (2), Andora (1), Armenija (1), Bjelorusija (1), Estonija (1), Irska (1), Latvija (1), Litva (1), Luksemburg (1), Monako (1) i Sjeverna Makedonija (1)
Od ostalih zemalja svijeta ističemo Južnu Koreju s 4 812 oboljelih, Japan (254), Singapur (108), Hong Kong (745) i Iran (1501).
Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih međunarodnih zdravstvenih organizacija:
Odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi se zdravstveni nadzor nad putnicima koji su doputovali iz zahvaćenih područja, dijagnostika i liječenje oboljelih te obrada bliskih kontakata oboljelih radi pravovremenog liječenja i sprječavanja širenja infekcije.
1. Za Hrvatske građane, povratnike iz zahvaćenih područja bez simptoma bolesti, provodi se aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja) kroz 14 dana uz samoizolaciju kod kuće na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti. Aktivni zdravstveni nadzor provodi se za:
– osobe koje su bliski kontakti oboljeloga od COVID-19 bolesti (potvrđena infekcija, započinje već i kod postavljanja sumnje na infekciju)
– osobe koje su unazad 14 dana boravile u zahvaćenom području
Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja s uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.
U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimptomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2 provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.
2. Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.
Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodan dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.
PREPORUKE
Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 03.03.2020.
Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 90 663
Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 3 124
Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK i San Marino, Monako, Švicarska i Andora ) (izvor ECDC): 2 495
Broj umrlih u Europi: 56
Broj oboljelih u Hrvatskoj: 9

Foto: Press/HZJZ