fbpx

Ana-Marija Petin – žena, majka, političarka!

Intervju…

Moderna demokracija je nezamisliva ako ne uključuje ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u procesima odlučivanja u javnom i političkom životu, kaže HSS- ovka

Ana-Marija PetinEkonomistica Ana-Marija Petin iz Orahovice udana je majka troje djece, Luke, Helene i Lare. Ana-Marija radi u Virovitici na mjestu pomoćnika ravnatelja Županijske uprave za ceste, a obavlja i dužnost predsjednice Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. Kaže kako je posebno ponosna na članstvo u Hrvatskoj seljačkoj stranci i  na to što je kandidatkinja na izbornoj listi HSS-a u 4. izbornoj jedinici Domoljubne koalicije. Ana-Marija u razgovoru za portal Scena.hr ističe kako se bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti, ne može očekivati ni ravnopravnost u drugim područjima života.

Scena: Na što ste posebno ponosni u stranci?
Ana-Marija PetinMi smo obiteljska stranka, a HSS je jedna velika obitelj. Ta naša obitelj gradi slogu i zajedništvo, prijateljstvo i međusobno pomaganje već 111 godina. Duboko sam uvjerena da Hrvatske nikada ne bi bilo da nije bilo HSS-a i naših članova, koji su bili spremni položiti i svoj život kroz povijest zalažući se da našem narodu bude bolje. U središtu pozornosti HSS (nauk braće Radića) uvijek je i samo – čovjek, bio on seljak, radnik, intelektualac, učitelj, svećenik, muškarac, žena. Jednakost i pravda, poštenje i čast, sloboda misli i govora, riječju, ljudska prava, temeljne su odrednice HSS-a. I zato je HSS važan, ne samo nama, već i cijeloj Hrvatskoj. HSS promiče principe nacionalne i osobne slobode te pravde, istine, rada, reda, tolerancije, međunarodne suradnje, poštivanja tradicije i duhovnih vrijednosti. Ti principi su pred sto godina bili aktualni u Hrvatskoj te su okupili naš narod u uspješnom projektu izgradnje zajedničke budućnosti. U današnje doba HSS-ovi principi su i dalje ne samo aktualni, već kao neprolazne vrijednosti izrastaju baš danas u jedinu svjetonazorsku mogućnost izgradnje poželjnoga svijeta za nas, našu djecu i djecu naše djece.

Ana-Marija PetinScena: Jedina ste žena na izbornoj listi.
Ponosna sam na to da je HSS, po tko zna koji put i ovom odlukom da na listi bude žena, pokazao koliko je  moderna stranka okrenuta budućnosti. Moderna demokracija nezamisliva je ako ne uključuje ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u procesima odlučivanja u javnom i političkom životu.

Scena: Žena i politika. Kakav je vaš stav o tome?
Nema sumnje da su zbog tereta brige za obitelj i preopterećenosti poslom žene onemogućene aktivnije sudjelovati u javnom životu. Međutim, smatram da bi političke stranke i nevladine udruge trebale neprestano provoditi kampanje koje bi trebale motivirati što veći broj žena u Hrvatskoj da se kandidiraju i uključe u politiku. Bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti ne može se očekivati ni ravnopravnost u drugim područjima života.

Scena: Majka ste troje djece. Kako balansirate svoju političku aktivnost, posao i privatni život?
Veliku podršku imam  u suprugu i cijeloj obitelji, koji mi pomažu u trenucima kad se ne može sve stići. Smatram da sam dobra organizatorica i da dobro određujem prioritete, ali i dijeljenje odgovornosti i zadataka. Ali moram također priznati da je važno i sebi ponekad reći NE koliko god nam neka dodatna obaveza izgledala privlačno.

Scena: HSS ima dobar stav prema ženama u politici?
Mi HSS-ovci smo zaista malo ‘drugačiji’ od drugih. Mi smo obiteljska stranka, i sam HSS je jedna velika obitelj. Ta naša obitelj gradi slogu i zajedništvo, prijateljstvo, međusobno pomaganje i uvažavanje. HSS ima pet potpredsjednika stranke od toga tri su žene Vlasta Hubicki, Marina Kolaković i Marijana Petir i to samo govori koliko HSS drži do žena i kakav odnos HSS ima prema ženama.

Scena: Imate li u politici prijatelja?
Jedini način da imaš prijatelje je biti prijatelj jer prijateljstvo je sastavni dio ljudske sreće. Sretna sam što imam  puno stranačkih prijatelja, ali također želim naglasiti da iz drugih stranaka imam dosta prijatelja. Hvala svima na velikoj podršci koju dobivam  ovih dana.

Ana-Marija PetinScena: Koje žene u politici su vaš uzor?
Jako teško pitanje jer imam puno uzora. Kao prvu bih izdvojila Mariju Radić koju se zbog njenog političkog i javnog djelovanja može nazvati prvom političarkom u Hrvatskoj. Neda Prpić Gamiršek, počasna predsjednica Hrvatske seljačke stranke, Mara Matočec seljačka spisateljica, pjesnikinja i političarka. Iz novije povijest svakako Savka Dabčević Kučar i naravno predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Scena: Omjer muškaraca i žena u politici…
Stava sam da uvođenje ženskih kvota i drugih mjera pozitivne diskriminacije (parlamentarnim strankama pripadaju veće novčane naknade za svakog zastupnika podzastupljenog spola) još uvijek nije dovoljno jamstvo da će se značajnije povećati participacija žena u odlučivanju. Zato sam mišljenja  da  treba više  raditi na senzibilizaciji javnosti za rodnu ravnopravnost (tu je presudna uloga vas medija, odgojno – obrazovnih ustanova i civilnog društva) te poticati stranačke strukture da se drugačije odnose prema ženama u politici, a ne da ih kandidiraju na začelju izbornih lista ili da ih uopće ne kandidiraju.

Scena: Za što ćete se zalagati kroz program?
Ana-Marija PetinPrije svega moramo vratiti vjeru da Slavonija, Baranja  i Podravina  mogu postati regija s najvećom stopom rasta BDP-a u Hrvatskoj. To se može i mora napraviti s povećanjem poduzetničke aktivnosti i efikasnim korištenjem intelektualnog kapitala kojeg posjedujemo. To ćemo postići  razvojem malog i srednjeg poduzetništva, konkurentne poljoprivrede, ruralnog prostora i kontinentalnog turizma uz veliko poticanje razvoja i primjene visokih tehnologija i inovacija, te prijenosa znanja sa znanstveno-istraživačkog na poslovni sektor. Za HSS je održivi i ravnomjerni razvoj strateška odrednica  kojim, prije svega, moramo održivo gospodariti prostorom. Jedan od glavnih ciljeva je razvoj infrastrukturnih sustava, unaprjeđenje sustava zaštite okoliša  i razminiranje preostalog prostora od mina. Sve gore navedeno dovodi do ‘viška’ novaca koji ćemo uložiti u razvoj ljudskih resursa i kvalitetno zadovoljavanje javnih potreba građana, a prije svega na podizanje razine usluga u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi.

Scena: Koja je vaša poruka ženama i mladima?
Nažalost, kad govorimo o Hrvatskoj, jasno je zašto ljudi, a posebno žene i mladi izbjegavaju sudjelovanje u političkom procesu. U društvu prevladava mišljenje kako se ništa neće promijeniti, kako njihov glas neće biti važan… Moja poruka ženama, ali prije svega mladima, da  bi trebali sudjelovati u politici zato što se ona tiče i njih i zapravo određuje način na koji će živjeti. Kako bi postali bolji građani, potrebno je svojim političkim radom doprinijeti zajednici u kojoj žive i djeluju. Uključite se u rad političke zajednice, pokažite u čemu ste najbolji i pokrenite promjene!

Foto: Press