fbpx

Andrej Plenković: Pandemija ne jenjava, sve pozivam na oprez

Zagreb…

Apeliram na sve naše sugrađane, da budu vrlo oprezni, upravo onako kako se sugerira cijelo vrijeme, rekao je Andrej Plenković

Andrej Plenković– Nakon tri tjedna zatišja, od 23. svibnja do 12. lipnja, imali smo samo šest slučajeva zaraze, dok posljednjih dana bilježimo porast: od prošlog vikenda, ukupno preko 20 oboljelih. Smatramo razumljivim da su se, nakon dva mjeseca ograničenog kretanja za trajanja restriktivnih mjera i dolaskom lijepog vremena, naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan – upozorio je Andrej Plenković.
Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na, u proteklih nekoliko dana, nešto povećan broj novozaraženih od koronavirusa.
– Pandemija ne jenjava, broj novooboljelih u svijetu nije bio nikada veći nego što je ovih dana. To su realnosti. Samo je jučer u svijetu oboljelo više od 140.000 ljudi, što je dva puta više od broja početkom travnja, kad je u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala – istaknuo je, dodajući da se pandemija pojačala u našem okruženju u posljednjih mjesec dana tako da je broj aktivnih slučajeva p u Sjevernoj Makedoniji porastao s 370 na 2500, u Albaniji s 175 na 600, a u zadnjih deset dana, broj aktivnih slučajeva u susjednoj Bosni i Hercegovini skočio je sa 450 na gotovo 800, u Srbiji s 220 na 750.
– To su sve razlozi za povišen oprez – napomenuo je Plenković.
– Činjenica je da je većina slučajeva oboljenja koje imamo u posljednjim danima, praktički ona vrsta slučajeva da su se naši sugrađani vratili, ili iz BiH ili iz Srbije, čini mi se i nešto iz Slovenije, čini mi se da je to bio samo jedan slučaj od ovih koje pratimo – naglasio je.
Normalno funkcioniranje države u interesu je hrvatskoga gospodarstva, osobito turizma.
– Stoga apeliram na sve naše sugrađane, da budu vrlo oprezni, upravo onako kako se sugerira cijelo vrijeme. U interesu je hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga turizma normalno funkcioniranje države, da što više reaktiviramo gospodarstvo – naveo je premijer, dodajući da to podrazumijeva i otvaranje granica s onim zemljama koje imaju sličnu epidemiološku sliku.
– No moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu. To se posebno odnosi i na izbjegavanje rukovanja, pranje ruku, i dezinfekciju. To su elementi preventive koji su najučinkovitiji i ne bi bilo dobro da ih zaboravimo, kako bismo spriječili kakvo veće širenje i da vodimo računa o oprezu – podsjetio je.

Izvor: HZJZ/koronavirus.hr
Foto: HZJZ/koronavirus.hr