fbpx

Obiteljska avantura uz učenje o prirodi u Fužinama

Učenje o prirodi

Odvažite se s vašim mališanima na obiteljsku avanturu uz učenje o prirodi i posjetite Općinu Fužine tijekom drugog dijela zimskih praznika.

prirodi

Boravak na idiličnoj goranskoj, planinskoj rivijeri uz čisti planinski zrak pruža vam više od odmora jer s vašim radoznalim i razigranim mališanima možete provesti vrijeme i uz učenje o prirodi.

prirodi

Što možete upoznati i naučiti u Općini Fužine

Krenimo redom. U izletištu Šumska bajka u Liču, okruženim stasitim goranskim šumama, upoznajte vaše mališane sa šumskim životinjama, jelenima, divljim svinjama i lanetom, a neke ćete čak moći i dodirnuti.

Naravno, vašu maštu i kreativnost inspirirat će likovi iz bajki od drveta što vam ostavlja prostora za stvaranje nekih novih poticajnih priča za vaše mališane. Najljepše i najlakše se uči uz radost i igru, stoga kreirajte nove priče s vašim mališanima u koje možete utkati životne mudrosti kako bi ih još više osnažili za budućnost.

U tajanstvenoj špilji Vrelo koja će vas oduševiti, vaše mališane možete naučiti što je rijeka ponornica, a što je špiljsko „mlijeko“, što su „špageti“ i još mnogo toga. Na samom ulazu u špilju dobrodošlicu će vam zaželjeti pravi prirodni patuljak, svojevrsni čuvar špilje.

Uz čarobno jezero Bajer gdje ćete na svakom koraku uživati u nesvakidašnjim prizorima moći ćete susresti predivne labudove i sramežljive patke koje se skrivaju u šikarama jezera. Ujedno se možete odvažiti i na romantičnu vožnju kočijom uz jezero. Ako se odlučite na upoznavanje prirode Gorskog kotara na motorni pogon tada možete unajmiti i buggy vozilo.

Oni odvažniji mogu se odvažiti na uspon na Preradovićev vrh s kojeg se pruža jedinstven pogled na goransku rivijeru, jezera Bajer, Lepenicu i Potkoš te na vrhove Bitoraj, Medveđak, Kobiljak, Viševicu, Ličko polje kao i mjesta Fužine te Lič. Poučna šetnica Petra Preradovića je prvo uređeno šetalište u fužinarskom kraju u dužini od dva kilometra te povezuje brojna prirodna bogatstva, šumu bukve, vidikovce, krške fenomene koji su naznačeni na edukativnim pločama.

Preporučuje se uspon planinarskom stazom koja kreće od poluotoka Čoka kod jezera Bajer prema vrhu Preradović jer nije prezahtjevna, mogu je savladati i mališani s 4 i više godina.

Na Zelenoj tržnici svake se subote od 15 do 17 sati možete upoznati s proizvodima lokalnih OPG-ova koje oni pripremaju od plodova gorja po tradicionalnim, očuvanim recepturama.

Kod lokalnih ugostitelja uživat ćete u namirnicama goranskog kraja pripremljene uz pregršt ljubavi, po autohtonim recepturama.

Tijekom ovih zimskih praznika špilja Vrelo je otvorena od 11 do 15 sati svaki dan, a izletište Šumska bajka od 10 do 15 sati. Vožnja kočijom moguća je uz najavu tijekom praznika od 12 do 17 sati, vožnja buggy ili quad vozilima moguća je uz prethodnu najavu. Više informacija potražite na Facebook stranicama Ureda za turizam Općine Fužine @tfuzine.

Foto: Press Općina Fužine – učenje o prirodi