fbpx

Dan asteroida: Imamo li moć da ga zaustavimo?

Godišnjica…

Dan asteroidaDan asteroida obilježava se 30. lipnja, na godišnjicu Tunguske eksplozije iz 1908. godine, najvećeg udara asteroida na Zemlju u novijoj povijesti. Inicijativu su prošle godine pokrenuli Grigorij Richters i Brian May, s ciljem edukacije o opasnostima od mogućeg udara asteroida. Discovery Science, jedina televizijska mreža u potpunosti posvećena čudima znanosti, njezin je ekskluzivni partner. A svojim programom već od 20. lipnja odbrojava do Dana asteroida i organizira natječaj u suradnji s Europskom svemirskom agencijom.
30. lipnja Dan asteroida će se obilježiti premijerama dokumentarnih filmova Čovjek protiv asteroida: specijal o Danu asteroid (Man Vs Asteroid: An Asteroid Day Special) i Čovjek koji je tvitao Zemlju (The Man Who Tweeted Earth).
Čovjek koji je tvitao Zemlju (The Man Who Tweeted Earth), 30. lipnja, Discovery Science u 19:20
Dan asteroidaKanadski astronaut Chris Hadfield nosi titulu ‘omiljenog internetskog astronauta’. On koristi Twitter za objave i Snapchat za snimanje fantastičnih fotografija, te se redovito povezuje s ljudima kod kuće, a sve to dok boravi u Međunarodnoj svemirskoj postaji i kreće se oko Zemlje pri brzini od 28.000 kilometara na sat. Hadfieldova je misija, u prvom ikada snimljenom dokumentarcu čija se glavna zvijezda nalazi u orbiti, rasplamsala našu ljubav prema Svemiru, te istovremeno predstavila prošlost, sadašnjost i budućnost astronauta, te brojne stručne znan­stvene suradnike.
Dan asteroidaČovjek protiv asteroida: specijal o Danu asteroida (Man Vs Asteroid: An Asteroid Day Special), 30. lipnja, Discovery Science u 20:10
Ovaj jednosatni specijal otkriva kako su Grigorij Richters i legendarni gitarist Queena – Brian May osnovali Asteroid Day Foundation, s ciljem stvaranja global­nog pokreta i podizanja svijesti pojedinaca o zaštititi našeg planeta od mogućih razornih učinaka asteroida.
Dokumentarac daje i pregled najdramatičnijih udare asteroida u povijesti. Gleda­telji će također imati prilike pogledati i asteroide koji su se zamalo sudarili s Ze­mljom. Uz snimke iz arhiva Europske svemirske agencije, NASA-e i Discoveryja, kao i intervjue sa znanstvenicima, astronautima i renomiranim imenima uključe­nim u projekt Dana asteroida, film dokumentira stanje zemljine planetarne obra­ne i skreće pažnju na pokretanje budućih misija za spas Zemlje od potencijalnog udara asteroida. Dokumentarac pokušava pronaći odgovore na pitanja poput: Može li udar asteroida uništiti čovječanstvo, te imamo li moć da ga zaustavimo?

Foto: Press