Svjetska premijera: Film Srbenka – o nacionalizmu i ksenofobiji
By redakcija On 15 ožu., 2018 At 09:59 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Nyon…

U međunarodnoj konkurenciji Visions du Reela Film Srbenka Nebojše Slijepčevića

SrbenkaSrbenka, novi dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića (Gangster te voli) doživjet će svoju svjetsku premijeru u natjecateljskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se održava od 13. do 21. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve.
Festival, koji je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja 7 najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival tijekom svojih devet dana, okupi čak 40-ak tisuća gledatelja i više od 1200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih Industry događanja u Europi.
Dokumentarni film ‘Srbenka‘ prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju Srbenkau kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.
Film je već u razvoju primijećen od strane profesionalne javnosti kad je 2017. godine tijekom Sarajevo Film Festivala osvojio tri nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award).
Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.
‘Srbenka’ je jedini film hrvatske produkcije u međunarodnom natjecateljskom programu te se u spomenutoj konkurenciji natječe s još 14 naslova, uključujući i pobjednički film njemačkog Berlinalea.
Osim ‘Srbenke’ u međunarodnoj konkurenciji, u programu Fokus Srbija, uvršten je kratki film Dane Komljena ‘Sitna ptica’, u koprodukciji Restarta.

Foto: Press

comment closed