fbpx

Nove preporuke i upute HZJZ za svadbene obrede i slavlja

Hrvatska…

slavljaSlijedom reaktivacije određenih aktivnosti temeljem Odluke o prilagodbi mjera za organizaciju svadbenih obreda i slavlja preporučuje se postupanje sukladno sljedećim preporukama.
1. Opće preporuke: Pojačana osobna higijena. Treba izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice.
Fizička udaljenost. Za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba (sudionici, predstavnici vjerskih zajednica i osoblje) od 1,5 metra. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.
Maske za lice. Preporučuje se korištenje maske za lice ili medicinskih maski za osoblje koje poslužuje na svadbenim slavljima. Upute za pravilno korištenje maski za lice dostupne su na sljedećoj poveznici OVDJE.
Ograničenje ukupnog broja sudionika. Najveći broj sudionika koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima, organizatori će odrediti sukladno veličini prostora vjerskih objekata i objekata predviđenih za svadbeno slavlje pazeći da za svakog sudionika ima isplanirano najmanje 3 m2 prostora. U nastavku teksta u tablici je preporučen najveći mogući broj sudionika poštujući sve mjere koje su navedene u ovoj preporuci.
Evidencija. Preporučuje se vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona.
Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Sudionici, predstavnici vjerskih zajednica, kao i osoblje objekta za svadbeno slavlje trebaju prije obreda, odnosno svadbenog slavlja izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), ne preporučuje se odlazak na posao, odnosno sudjelovanje na svadbenim obredima i slavlju.
Sklapanje braka na otvorenom. Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje obreda i slavlja na otvorenom.
Sve preporuke HZJZ-a pročitajte na linku.

Izvor: HZJZ/koronavirus.hr
Foto: HZJZ/koronavirus.hr