fbpx

Reprezentativka Karla Klarić u zemlji izlazećeg sunca

Karla Klarić igra za odbojkaški klub Gunma Bank Green Wings

Zemlja izlazećeg sunca, zemlja s najvećom stopom pismenosti i najmanjom stopom kriminala, dom čak 19 nobelovaca i više od 125 milijuna uvijek nasmijanih ljudi, drugom riječju Japan, prije četiri mjeseca postao je novi dom i oduševio našu odbojkašku reprezentativku Karlu Klarić.

Karla Klarić

Ova vrhunska pucačica – primačica igra za odbojkaški klub Gunma Bank Green Wings. U samo nekoliko mjeseci, mali japanski gradić Maebashi, udaljen sat vremena vožnje od Tokija, te njegovi građani osvojili su srce hrvatske odbojkaše reprezentativke koja otkriva kako izgleda život na drugoj i potpuno drugačijoj strani svijeta.

Karla Klarić

– Ne mogu Japan usporediti niti s jednom državom u kojoj sam do sada živjela. Japanci su posebni. Na početku mi je sve bilo novo, od kulture, komunikacije, načina rada, prehrane, mentaliteta, pa čak i njihovih životnih vrijednosti i uvjerenja. Njihov način života pa čak i razmišljanja su dosta drugačiji od naših.

Trebalo mi je vremena da se naviknem na skroz drugačiji način i dinamiku, ali sada baš uživam – otkriva Karla Klarić koju najviše oduševljavaju ljubaznost, srdačnost i njezina prevoditeljica koja je prati na svakom koraku.

– Imam svoju prevoditeljicu koja je kao moja sjena, doslovce je stalno sa mnom. Na početku mi je to bilo jako čudno ali navikla sam se kao i na sve ostalo. Bez obzira što imam nju počela sam pohađati tečaj japanskog jezika koji je jako težak, ali imam stvarno veliku želju naučiti ga.

Suigračice mi dosta pomažu pa ću iskoristiti priliku što sam ovdje i potruditi se savladati jezik najbolje što mogu – naglašava Karla Klarić i dodaje koliko je zapravo zavoljela Japance:

– Japanci su divni. Najviše me se dojmila količina posvećenog angažmana i truda za sve što rade, njihova ljubaznost te svakodnevno isticanje zahvalnosti. Još niti jednom nisam došla na trening, a da je netko iz ekipe bio loše volje. Nema veze da li su umorni ili ih nešto boli ili imaju privatnih problema.

Svaki trening se odrađuje jednako. To im je prirodno. Oduševljena sam njihovim pristupom, angažmanom i radnom etikom, stvarno je gušt raditi u takvoj atmosferi.

Karla Klarić

Odbojka je u Japanu vrlo popularan sport pa Karlu često prepoznaju i na ulici. Poznato je da Japance kao nižu populaciju impresioniraju visoki ljudi i plavuše stoga ne čudi činjenica da atraktivna hrvatska reprezentativka privlači pažnju na svakom koraku.

– Ovdje se osjećam ispunjeno i sretno. Prijateljica sam sa svima, ne samo sa suigračicama. Obostrano se trudimo ulagati u odnose tako da nam je svima lijepo. Prihvaćamo jedni druge sa svojim različitostima te mislim da zato tako dobro i funkcioniramo zajedno. Svakodnevno rastem kao osoba uz njih i neizmjerno sam zahvalna što imam priliku biti ovdje – kaže Karla Klarić koja slobodno vrijeme u Maebashiju najrađe provodi u prirodi.

– Ovaj glavni grad prefekture Gunma ima 335,500 stanovnika, ‎a nalazi se u podnožju ‎‎planine Akagi‎‎ te je okružen poznatim japanskim planinama Haruna‎‎ i ‎‎Myōgi‎‎. Kroz grad prolaze ‎‎rijeka Tone‎‎, druga najduža u Japanu i rijeka Hirose pa Karla ima zaista mnogo toga za istraživati. „Najviše volim prošetati u prirodu, otići u omiljeni restoran na kavu i ručak. Od hrane za sada mi je najdraži sushi. Nisam previše izbirljiva i volim isprobavati nove specijalitete, no neke žive ribe što i dalje plivaju u tanjuru, to mi ipak nije baš primamljivo za probati.

Karlin klub Gunma Bank Green Wings trenutno je vodeći na tablici, a glavni cilj im je ulazak u prvu japansku ligu.

– Za sada nam sezona ide odlično, imali smo samo jedan poraz. Konkurencija je jaka i svjesni smo da će biti izazovno. Vjerujem u naš rad i sigurna sam da ako nastavimo napredovati ovim ritmom da ćemo ostvariti svoje ciljeve – zaključuje Karla Klarić koju ove sezone s hrvatskom reprezentacijom očekuju Mediteranske igre, Europska liga i Challenger Cup te potencijalne kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Foto: Press SELECT PUBLIC RELATIONS