fbpx

Upozorenje: Karnevalske maske za djecu sadržavaju toksične ftalate

Zagreb…

Na ispitivanju kvalitete provedenom u suradnji s Nastavnim zavodom dr. Andrija Štampar pale su maske Krinka kupljene u prodavaonici Offertissima i maske PVC kupljene u trgovačkome lancu Spar

Karnevalske maske za djecu– Novinari popularne HRT-ove emisije Potrošački kod u suradnji s Nastavnim zavodom dr. Andrija Štampar analizirali su karnevalske maske za djecu. Kupljene su maske bile od umjetne mase, a analizirana je oštrina rubova maska od tvrđe mase te su se utvrđivali kemijski parametri, toksične sastavnice, teški metali, amini, azobojila i formaldehid – kažu iz HRT-a.
Stručnjaci savjetuju da se za vrijeme karnevala treba izbjegavati maske koje prekrivaju cijelo lice, imaju neugodan miris te ih ne treba nositi na licu cijeli dan.
Karnevalske maske za djecu– Na ispitivanju kvalitete pale su dvije maske: maska Krinka kupljena u prodavaonici Offertissima i maska PVC kupljena u trgovačkome lancu Spar. Sporne maske sadržavaju zabranjene toksične ftalate. Ako ste kupili koju od dviju maska, postoji mogućnost da će dijete dobiti osip ili bi ftalati mogli ući u njihov krvotok. Voditeljica laboratorija za predmete široke potrošnje dr. Andrija Štampar Lidija Barušić nakon analize je poručila da proizvodi, koji su, poput maska, pali na ispitivanju ne smiju biti na tržištu odnosno da bi mjerodavne inspekcije sporne maske morale povući iz prodaje. Ftalati ne bi smjeli biti u sastavu nekoga proizvoda, a oznake bez ftalata, koje nose neki proizvodi, zapravo su marketinški trik – poručuju iz HRT-a.
Karnevalske maske za djecu– Na primjeru naše analize poražavajuće je to da od sedam maska čak dvije nisu bile zdravstveno ispravne odnosno sigurne iako nose oznaku sukladnosti za europsko tržište – istaknula je urednica HRT-ove emisije Potrošački kod Sanja Smiljanić Grubišić. Emisija Potrošački kod prikazuje se na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) subotom s početkom u 16.15, a može se i naknadno pogledati putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press