fbpx

Maja Sever: Obucite šarene čarape i podržite djecu s Downovim sindromom!

Zagreb…

HRT i emisija Hrvatska uživo pozivaju

Maja Sever– Kad vas na poslu, u školi ili na cesti upitaju Zašto nosiš šarene čarape?, dobit ćete prigodu progovoriti o poteškoćama osoba s Downovim sindromom i iskazati im podršku – poručuje Maja Sever i poziva sve da podrže akciju i šarenim čarapama pokažu da podržavaju borbu osoba s Downovim sindromom.
Prvoga se dana proljeća, 21. ožujka, obilježava Svjetski dan Downova sindroma. Taj datum, 21. ožujka, predstavlja tri kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Downovim sindromom. Simbol su Dana Downova sindroma šarene čarape jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti. Diljem svijeta javne osobe podržavaju slične akcije i oblače šarene čarape kako bi upozorili na probleme s kojima se susreću osobe s Downovim sindromom.
Šarene čarapeI ove vas godine Hrvatska radiotelevizija poziva da podržite akciju Šarene čarape koju je pokrenula ekipa emisije Hrvatska uživo na čelu s urednicom Majom Sever radi skretanja pozornosti javnosti na probleme s kojima se suočavaju osobe s Downovim sindromom i njihove obitelji. To možemo učiniti i tako da nosimo čarape, ali ne bilo kakve nego vedro obojene različite čarape ili čak tri čarape za tri kromosoma. To je jako jednostavno bez obzira na to jeste li kod kuće, u vrtiću, u školi, na poslu ili bilo gdje drugdje. Ako vas pitaju zašto danas nosite različite čarape, recite svima da barem na taj način želite stvoriti jedinstven svjetski glas za zalaganje prava na uključivanje u društvo i dobrobit osoba s Downovim sindromom.
Usvajanjem su odluke 10. studenoga 2011. Ujedinjeni narodi prihvatili rezoluciju te time iskazali podršku zaštiti prava osoba s Downovim sindromom u cijelome svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.
Šarene čarapeUdruga za sindrom Down iz Zagreba i ove godine organizira obilježavanje Svjetskoga dana Downova sindroma, a akcija Šarene čarape dio je podrške. U sklopu obilježavanja održat će se 20. ožujka 2016. concert na Trgu Nikole Šubića Zrinskoga (Zrinjevac) od 11 do 14 sati. Nastupaju Jelena Rozga, Colonia, Psihomodo pop, Jacques Houdek, Teška industrija, Vatra, klapa HRM-a “Sveti Juraj”, Luka Nižetić, Minea i mnogi drugi. Humanitarni je broj akcije 060 92 00 (5kn + pdv).
Šarenim čarapama pokažite da podržavate borbu osoba s Downovim sindromom da se uklope u naše društvo, da im osiguramo mjesto u vrtiću i školi te da im osiguramo posao.

Foto: Press HRT arhiva