fbpx

Kolumna Marija Kolb: Tko stoji iza Kotar FEST! – a?

Alfa (glu)Mica

Dolina leptira: U Delnicama se održava Kotar FEST! Glumica Marija Kolb u kolumni otkriva detalje ovog kulturno-umjetničkog festivala

Piše: Marija Kolb

Marija KolbPosljednji sastanak Kotar teama je u tijeku. Atmosfera je usijana. Notesi se listaju, kemijskama se grčevito klika. Tko nije ispunio zadatke od prethodnog sastanka? Kome će biti upisan minus?  Kome će na kraju sastanka faliti jedna cipela? Tko će ići bosonog kući? Moje misli prekida pitanje domaćina Marka: “Tko će kavu, a tko sok?“
Vani je sunce upržilo, netko je predložio klimu da ostanemo hladne glave. Marko kuha kavu, cijedi sok.
Dakle, skupili smo se kod našeg direktora filmskog programa – Marka, koji je u stvarnom životu doktor i anesteziolog. Na dnevnoj bazi spašava živote i pomaže bebama da ugledaju svjetlo dana, a kad nije u bolnici odlučuje o tome koji će se filmovi uprizoriti na 3. Kotar FEST!u, usko surađuje s FMFS-om (Festival mediteranskog filma) i brine se da su svi tehnički zahtjevi vezani uz filmski program-ispunjeni . Vrhunski filmovi (Blancanieves, Living is easy with eyes closed, Omar i Vis-a-Vis) koji će se pod zvijezdama u parku u Delnicama prikazivati te će razveseliti brojne posjetitelje.
Marija KolbMaja prekida neobavezni chit-chat i salve osmjeha  i čestitki, koje su se brzinom munje, raširile kad je Marina veselo obznanila da je ‘danas uspješno odradila svoj prvi dan na novom radnom mjestu’ – za 1. 600 kuna mjesečne plaće kao posljedice Mrsićevog  ‘poticaja’ mladima. Marina je dobra vila našeg tima. Na Marinu se oslanjamo kad su u pitanju sponzori, natječaji, ugovori, formulari, a na 3. Kotar FEST!- u ona je domaćica koja se brine da glumcima (Branka Cvitković, Zijah Sokolović, Vilim Matula, Žarko Potočnjak, braća Eldan i Nino Pavleković ) ništa ne nedostaje, da su siti, da spavaju na mekim dušekima, da u garderobama imaju privatnost  i sve potrebno od pegle do ljepila za lažnu bradu.
Maja u Iskonu radi kao product manager, a u našem Kotar timu je najjača karika – ili najstroža. Kad Maja drekne – ‘spuštaju se gaće’. Zadužena je za SVE, ali ponajprije za produkciju i odnose s javnošću. Ona je dakle zadužena za bilo Marija Kolbkakvo pojavljivanje Kotar teatra ili Kotar FEST!a u medijima . Bez Maje – nema ni graje.
Antonio i Vlado su poput dva brata. Sa sobom uvijek nose švicarske nožiće, sjekirice, baterije i sve što je nužno za boravak u divljini. Nikad ne znaš kad će u Delnicama medo iskočiti iz kojeg grma ili kad će koji kabel  crknuti, osigurač iskočiti ili koja buba napasti djevu u nevolji  pa su dečki uvijek spremni na sve. Antonio je odnedavno zaposlen kao grafički dizajner, a tu funkciju obavlja i za Kotar FEST! Svi vizuali njegovih su ruku djelo, a Vlado je najpouzdanija logistička i tehnička podrška, osim što kreira kako će izgledati kape, majice, vrećice i bedževe. Vlado je odnedavno nezaposleni grafički dizajner. Takav brižan, sposoban i pouzdan radnik može biti nezaposlen samo u Lijepoj našoj.
Ostadosmo za predstavljanje još nas dvoje samostalnih umjetnika. Diplomirani glumci i osnivači Kotar teatra. Matija Kezele alfa je i omega naše organizacije. Nitko ni kihnut ne može, a da Matija ne zna u koliko sati, s kakvim pritiskom, kolikog dometa i koliko puta. Tako i treba jer bi se u protivnom naša organizacija ugasila, a entuzijazam splasnuo. Matija i ja smo zaduženi za kreiranje programa, dovođenje predstava(Munchausen, Kobajagi donijela me roda, Partija remija, Pekel na zemli) i umjetnika koji održavaju sljedeće radionice:  izrada maski i kućica za ptice od eko materijala, izrada skulptura od slame, dramska, lutkarska  i cirkuska radionica. Tijekom kazališne sezone možete nas pogledati u brojnim predstava sljedećih kazališta: HNK Varaždin, DK Dubrava, HNK Osijek, GK Žar Ptica, Scena Gorica, CZK Čakovec…

maja i matijaSada kad ste nas malo bolje upoznali jasno vam je da pored svojih primarnih poslova veliku ljubav gajimo prema Gorskom kotaru, da ga nastojimo oživjeti i ponuditi kvalitetne sadržaje lokalcima i turistima. Mi vjerujemo u Gorski kotar, u dolinu leptira i ljepotu rijeke Kupe. Onog trenutka kad stupite nogom na tlo te prekrasne regije, kad udahnete planinski zrak ili se osvježite u kristalnoj Kupi zaljubit ćete se u prirodu Gorskog kotara. A onog trenutka kad pogledate predstavu, film ili prisustvujete jednoj od radionica- zaljubit ćete se i u nas.
Zatvaram notes, sastanak je gotov,  a moj zapisnik izgleda neobično – poput kolumne. Sigurna sam da će Maja naći prostora da ga objavi – JER AKO NISMO KOTAR TEAM – MI NISMO.

Foto: Privatni album