fbpx

Mirko Barišić: Čuvajmo budućnost naših naraštaja!

Croatia Toronto…

– 1971. godine Dinamo je kao prva hrvatska momčad otišao u Kanadu i u goste kanadskim Hrvatima te je odigrao prijateljsku utakmicu s Torontom. Iako je Dinamo tada slavio 1:0, rezultat ipak u toj utakmici nije bio toliko bitan već činjenica što je Dinamo kao simbol hrvatstva došao u Kanadu. Bitna je bila pozadina cijele priče – prvi susret domovinske i iseljeničke Hrvatske te spajanje te ‘dvije Hrvatske’ – rekao je predsjednik Croatije Toronto i producent filma Josip Pavičić.
Mirko Barišić– Bila su to politički vrlo ‘nabijena’ vremena, ja sam bio potpredsjednik kluba i naravno da je to naše gostovanje u Kanadi bilo izuzetno praćeno od strane medija. Dinamo je našim ljudima u Kanadi predstavljao dom i Hrvatsku te smo bili sretni što smo otišli tamo i odigrali utakmicu. Unatoč problemima koji su nas dočekali po povratku kući – prisjetio se predsjednik Dinama Mirko Barišić i dodao:
– Oduševljenje koje smo doživjeli u svakom gradu koji smo tada posjetili nikada neću zaboraviti. Uvijek smo kao GNK Dinamo pružali pomoć dijaspori, nismo se libili, bez obzira na posljedice. Slučaj je htio da se baš jučer obilježila stota godišnjica smrti A. G. Matoša koji je, između mnogo lijepih stvari rekao jednu neponovljivu istinu ‘I dok je srca, bit će i Kroacije’. Nažalost, mnogi padaju u depresiju, nezadovoljni smo u vlastitoj državi, ali trebamo se u tim trenucima sjetiti te izreke i ugledati se na naše prijatelje u dijaspori.Trebamo dalje čuvati stvorenu Hrvatsku jer to je budućnost naših naraštaja koji dolaze iza nas.”
Mirko BarišićSvečano je u utorak navečer bilo u centru Zagreba gdje je u GD Histrion premijerno prikazan film ‘Croatia Toronto – jedna velika hrvatska priča’. Na premijeri filma u čijem je stvaranju i promociji sudjelovao GNK Dinamo bila je i delegacija Modrih.
Emotivno, poučno i zanimljivo bilo je gledati film poznatog hrvatskog redatelja Jakova Sedlara o jednom od najuspješnijih klubova u Kanadskoj nogometnoj ligi koji ima ‘hrvatski predznak’. Osim imena, grba kluba i crveno-plavo-bijelih dresova u povijesti kluba su upravo Hrvati bili ti koji su ostavili najveći utisak. Naravno, značajno mjesto u povijesti Croatije Toronto ima gostovanje Dinama 1971. godine.
Na premijeri filma ‘Croatia Toronto – jedna velika hrvatska priča’ bio je i kapetan Dinama Josip Šimunić, australski Hrvat i hrvatski reprezentativac.
Naravno, u filmu nije bilo govora samo o gostovanju Dinama, već i o zanimljivoj povijesti kluba koji je osvojio niz trofeja te čiji su dres u povijesti nosili Drago Vabec, Ivica Grnja, veliki Eusebio te drugi velikani. Na svečanoj premijeri filma bili su članovi Uprave Dinama, kao i Nogometna škola Dinamo.

Foto: gnkdinamo.hr