Muzej realnosti: Život u izbjegličkom kampu očima djeteta
Piše: Gordana Malašić Lazić On 14 pro., 2015 At 02:00 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

Iskustvo koje mijenja pogled na stvarnost: Muzej realnosti otvorila je UNICEF-ova ambasadorica Maja Vučić i predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić

Muzej realnosti, Maja VučićPovodom 69. rođendana UNICEF-a danas je u prostoru Muzeja iluzije u Zagrebu otvoren Muzej realnosti, prvi takve vrste u svijetu. Virtualna stvarnost, optičke iluzije instalacije i hologrami samo su neki od ‘eksponata’ kojom se ovom prilikom koriste kako bi nas odmakli od pretpostavki i prikazali stvarnost umjesto iluzije. Tako, između ostalog, u Muzeju realnosti možete zamijeniti uloge s djecom koja žive u teškim uvjetima. Muzej realnosti otvorila je Muzej realnosti, Maja VučićUNICEF-ova ambasadorica Maja Vučić i predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.
– Nažalost neke od ovih fotografija podsjetile su na realnost koju sam i sama doživjela kad sam kao ambasadorica odlazila u Aziju  i Afriku. U zemlje gdje djeca zaista nemaju priliku. Podsjetila me na navalu tuge koja me tamo obuzela  gdje ne možeš prestati plakati. Postavljaš si pitanje kako ja ovdje u svojoj  zemlji i moje dijete možemo imati jedan normalan i zdrav život, a ta djeca tamo nemaju priliku. Rastužuje me zašto stvari stoje i ne mijenjaju se brže – kazala je Vučić za portal Scena.hr te dodaje kako sva djeca imaju jednako pravo na razvoj, pitku vodu, zdravstvenu skrb, obrazovanje i sretno djetinjstvo. Osim ukazivanja na nejednakost, u Muzeju realnosti možete doživjeti najveći izbjeglički kamp na Bliskom istoku i to očima djeteta.

Oblaci iznad Sidre
Muzej realnostiUNICEF uz pomoć VR opreme pruža iskustvo virtualne stvarnosti koje gledatelje uvodi u život sirijske djevojčice Sidre u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu u kojem živi 80 tisuća ljudi, a više od polovine njih su djeca. Film ‘Oblaci iznad Sidre’ prikazan je u Velikoj Britaniji, Meksiku, Luksemburgu, Koreji, Novom Meksiku i Maleziji. Trodimenzionalni doživljaj života djeteta u izbjegličkom kampu mnoge je građane u tim zemljama naveo da krenu pomagati djeci iz Sirije u kojoj već petu Muzej realnostigodinu bijesni rat. Također, u muzeju se može vidjeti dio opreme kojom se UNICEF služi za pomoć djeci u kriznim situacijama.

Rupa bez dna i Nedohvatljiva igračka
A pogled na ‘Rupu bez dna’ suočit će vas s pitanjem ima li kraja borba protiv globalnog siromaštva. Broj djece u ekstremnom siromaštvu je prepolovljen u zadnjih 25 godina , ali još uvijek 1 milijarda djece živi u siromaštvu. A da 20 posto hrvatskih obitelji , koji primaju socijalnu pomoć, ne može djeci priuštiti igračku osjetit ćete ako pokušate uhvatiti hologramsku Nedohvatljivu igračku. Muzej realnosti dio je UNICEF-ova programa Čuvari djetinjstva, a posjetitelji ga mogu posjetiti 14. prosinca od 12 do 22 sata te 15. prosinca od 9 do 22 sata. Ulaz je slobodan.

Foto: Prisk

comment closed