fbpx

Robert Knjaz: Najveće svjetske fešte; festival u Pamploni, Twins Day…

Zagreb…

U prvoj epizodi serijala Najveće svjetske fešte Robert Knjaz donosi televizijsku priču s jedne od najvećih fešta Španjolske – O utrci s bikovima

Robert Knjaz

Robert KnjazU nedjelju, 9. prosinca 2018. godine s početkom u 20.40 sati, HTV1 počinje s prikazivanjem novog putopisnog serijala Robert Knjaz: Najveće svjetske fešte. Kroz osam epizoda poznati i omiljeni autor, redatelj i voditelj Robert Knjaz, uz domaću feštu (utrka lađa, Metković), gledatelje vodi i na sedam svjetskih fešti: Kings Day u Amsterdamu – najmasovnija proslava rođendana, zatim San Fermin u Pamploni – Robert Knjazutrka s bikovima, Twins Days u Twinsburgu – festival blizanaca, Oktoberfest u Münchenu – najveći festival piva, Festival čokolade u Perugi, Dia de Muertos – festival posvećen Danu mrtvih i mrtvima u Meksiku, te u Bunol na Tomatinu – gađanje rajčicama.
Zašto postoje fešte? Što fešta govori o zemlji, kraju, ljudima? U novoj putopisnoj seriji autora Roberta Knjaza, vizualno i sadržajno atraktivnoj, punoj šarenila i emocijama, možemo naučiti o stranim zemljama, kulturi i ljudima, ali i kako Hrvatska može proširiti svoju turističku ponudu.

Robert Knjaz

1. epizoda – Robert Knjaz: Najveće svjetske fešte
U prvoj epizodi svog novog serijala Robert Knjaz u svom prepoznatljivom ‘knjazovskom’ stilu u 52 minute dinamičnog i izuzetno zanimljivog sadržaja, donosi televizijsku priču s jedne od najvećih fešta Španjolske. O utrci s bikovima u sklopu obilježavanja San Fermina u Pamploni, no priča je to i o gradu Pamploni, njegovim stanovnicima, načinu života, kršćanskom svecu Svetom Ferminu – čije se mučeništvo slavi te utječe na feštu – od običaja do odjeće koja se nosi te samim glavnim zvijezdama fešte – bikovima i njihovoj sudbini.
Glavnu joj je promidžbu odradio nobelovac Ernest Hemingway u svojim djelima, a broj sudionika iz svih krajeva svijeta do današnjega je dana narastao na više od milijun. Zašto su balkoni i prozori Pamplone najunosniji na svijetu? Koji motivi ljude potiču na sudjelovanje u utrci s bikovima i izlaganje svoga života smrtnoj opasnosti? Kako izgleda povlaštena mirovina bika koji preživi feštu? I zašto je glavni lik festivala bik, a ne kokoš, majmun…

Foto: Press