fbpx

Premijerno: Film Anđele i Davora Rostuhara Ljubav oko svijeta

Dokumentarni film Ljubav oko svijeta

U nedjelju 2. siječnja 2022. godine u 20.45 sati na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) gledatelji će moći vidjeti prvi dio dokumentarnog filma Ljubav oko svijeta.

Ljubav oko svijeta

Autori filma Ljubav oko svijeta poznati su hrvatski putopisac Davor Rostuhar i njegova supruga Anđela koji su odlučili svoj medeni mjesec pretvoriti u putovanje oko svijeta na kojem su istraživali temu ljubavi kroz prizmu različitih kultura, običaja i vjerovanja.

Ljubav oko svijeta

Tijekom putovanja dugog godinu dana dokumentirali su više od 120 parova u 30 zemalja istražujući u kojoj je mjeri ideja romantične veze određena specifičnim društvenim, geografskim i religijskim kontekstima.

Ljubav oko svijeta

Postavljajući parovima uvijek isti niz pitanja: Kako ste se upoznali? Kako se vaša veza razvila? Kakva ste očekivanja imali od svojih partnera? Koliko su ta očekivanja ispunjenja? – da bi u konačnici pokušali odgovoriti na pitanje: Što je to ljubav?

Rostuhari su cijelo putovanje sami organizirali. Prošli su trideset zemalja, svakih par dana su mijenjali grad, a svakih par tjedana zemlju. Razgovarali su s nekoliko tisuća ljudi.

– Pronaći zanimljive priče u nama stranim kulturama u kojima ne poznajemo nikog, bio je jedan od najvećih izazova cijelog projekta. Tražili smo sve nijanse ljubavi i odnosa.

Razgovarali smo s „friškim” parovima, kao i s onima koji su proslavili dijamantnu obljetnicu, s gay i heteroseksualnim parovima, s ljudima koji žive u tradicionalnim poligamnim, kao i s onima koji imaju moderne, poliamorne veze.

Razgovarali smo s ljudima koji su se vjenčali sami za sebe, kako i onima koji su se razveli, ljudima čiji su supružnici preminuli i onima koji još uvijek tragaju za srodnom dušom, onima koji nikada nisu našli ljubav i onima koji su u ljubavi našli sve.

Koristili smo sve dostupne kanale – društvene mreže, Couchsurfing platformu, poznanstva, lokalne fiksere, medije.. Ponekad je išlo glatko, ponekad bi proveli tjedne rada na jednoj priči – otkrila nam je Anđela Rostuhar.

Davor pak kaže da svako putovanje na koje odemo otvorena srca ima priliku promijeniti nas, a da je ovo bilo kolosalno putovanje, epski medeni mjesec, ritual prijelaza, hodočašće i da ih je promijenilo na više razina.

– Anđela i ja smo išli na to putovanje s određenim idejama o ljubavi, s određenim iluzijama, a onda smo zajedno dekonstruirali te stare, trule priče te otkrivali i gradili nove, bolje, jače, čvršće. I sve to paralelno i zajedno. Divan je to proces, koji nije prestao niti kad je putovanje završilo, nego se nastavio u drugoj fazi putovanja – kada smo se posvetili kreativi – radu na knjizi i filmu, na pričanju priče – rekao je Davor Rostuhar.

Otkrio nam je i neke zanimljive priče koje će gledatelji uskoro moći vidjeti u filmu „Put oko svijeta”.

– Antropološki su najznačajniji intervjui bili s nekima od posljednjih lovaca i sakupljača na svijetu: pripadnicima plemena Matis u Amazoni i Bušmanima Kalaharija, kao i to što smo u logistički nemogućem Čadu uspjeli pronaći jedini narod na svijetu u kojem se muškarci šminkaju da bi zaveli žene.

Također, vrlo je značajno i vrijedno što smo daleko u Himalaji uspjeli pronaći jedan od posljednjih primjera poliandrije – tradicionalne prakse u kojoj žene imaju po nekoliko muževa, što je običaj koji je i prije bio vrlo rijedak, a danas je gotovo potpuno izumro.

Ili to što smo u Kini pronašli jednu malenu kulturu koja je najbliže matrijarhatu od svih kultura koje su ikad zabilježene (jer matrijarhat nikad nigdje nije postojao).

Osobno su nas možda najviše potresle i nadahnule priče o zabranjenim ljubavima, primjerice priča momka iz najviše kaste brahmana koji je oženio djevojku iz najniže kaste „nedodirljivih” što je i danas u 21 stoljeću u Indiji s milijardu stanovnika posve izoliran slučaj – otkrio je Davor samo djelić fascinantnih priča koje su snimili u 30 država širom svijeta.

Film Ljubav oko svijeta premijerno je prikazan na njemačko-francuskoj televiziji ARTE, nakon čega je imao vrlo uspješnu kino i festivalsku distribuciju. Na 17. Zagreb DOXU i na 30. Danima hrvatskog filma osvojio je nagrade publike.

Autori filma Ljubav oko svijeta su Anđela i Davor Rostuhar, suradnica na scenariju Jasna Žmak, za montažu je bio zadužen Ivan Živalj, asistent montaže je Marin Nekić, zvuk su oblikovali Frano Homen, a Nenad Kovačić potpisuje glazbu.

Film Ljubav oko svijeta je nastao u produkciji Kluba za ekspedicionizam i kulturu KEK (Anđela i Davor Rostuhar), Drugog Plana (Nebojša Taraba, Miodrag Sila) i njemačke kuće Autentica (Patrick Hörl, Andreas Martin).

Drugi dio serijala Ljubav oko svijeta gledatelji će moći vidjeti u nedjelju 9. siječnja 2022. godine.

Foto: Press – HRT – Ljubav oko svijeta