U centru Zagreba počeo ZeGeVege festival
Piše: redakcija On 2 ruj., 2016 At 03:21 PM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

Na ZeGeVege festivalu održivog življenja, uz zabavu i dobru vegansku klopu, ostaje mjesta i za aktivizam

Medijski pokrovitelj Scena.hr

ZeGeVege festivalDanas je u centru Zagreba započeo ZeGeVege festival, koji uz mnoštvo zanimljivosti je prava prigoda za naučiti nešto novo o održivom življenju i veganskoj prehrani. Održivo življenje je način života kojim se pri korištenju prirodnih resursa ne narušavaju okoliš, život životinja i dobrobit ljudi. Takav način življenja dugoročno omogućava opstanak biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikost, prirodnu ravnotežu i miran suživot svih živih bića na planetu.
ZeGeVege festival je edukativnog karaktera i organizira ga na neprofitnoj osnovi udruga Prijatelji životinja. Na području cijelog Trga bana Jelačića našlo se više od stotinu izlagača, šest restorana, šator s predavanjima i radionicama, pozornica s cjelodnevnim programom. Osim mnoštva dobre veganske hrane poput vege ćevapa, burgera od konoplje, gulaša, kebaba, sirovih torti i sladoleda, posjetitelji mogu isprobati i obuću izrađenu od neživotinjskih materijala te tehnologiju virtualne stvarnosti.
ZeGeVege festivalOd brojnih predavanja mogu se izdvojiti nutricionističko predavanje o veganstvu u trudnoći i djetinjstvu, predavanje o povezanosti ekologije i hrane i predavanja o povezanosti veganstva i feminizma. Na radionicama se može saznati kako pripremiti slasna jela s palačinkama bez jaja, sirove slastice i slično. Posjetitelje očekuje i šminkanje s veganskom kozmetikom, nagradna igra, a dijele se i veganski kondomi!
Broj vegetarijanaca i vegana neprestano raste, pa tako u Hrvatskoj ima više od 160 tisuća ljudi koji se tako hrane, a velika većina građana podržava ovaj rastući pokret i, naravno, voli pojesti dobar veganski obrok. Kako još uvijek sve javne institucije nemaju osiguran veganski obrok za osobe koje ga zatraže, posjetitelji mogu potpisati peticiju i tako se aktivirati i glede ljudskih prava.
ZeGeVege festivalNa ZeGeVege festivalu predstavljaju se i brojne udruge čiji rad je povezan s održivim življenjem, a svaki posjetitelj dobiva besplatnu brošuru u kojoj su recepti te korisne i zanimljive informacije.
ZeGeVege festival dobio je iznimno veliku potporu raznih institucija. Na ZeGeVege festival, 2. rujna u 9,00 sati, došao je ministar poljoprivrede Davor Romić koji je pozdravio sve prisutne.
Od ostalih predstavnika festival su dosad ZeGeVege festivalposjetili Irina Zupan, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, Jelena Pavičić Vukićević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Gordana Duvnjak i Maja Dražić ispred Hrvatske poljoprivredne agencije, Emil Tuk ispred Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja za javno zdravstvo, Maja Filipović, tajnica odbora za zaštitu okoliša i prirode, Janja Žic ispred ureda Hrvatske obrtničke komore.

Foto: Ana Mihalić, Matej Čelar – Press

comment closed