Preminuo Zvezdan Cvetković, legenda Dinama

Žalosna vijest…

Priopćenje sa službene stranice GNK Dinamo prenosimo u cijelosti;

GNK Dinamo, Zvezdan Cvetković– U dubokoj boli javljamo da je u ponedjeljak rano ujutro iznenada preminuo legendarni Dinamov nogometaš Zvezdan Cvetković, jedan od ponajboljih igrača iz nezaboravne generacije koja je 1982. godine osvojila naslov prvaka Jugoslavije.
Cvetković je rođen 18. travnja 1960. godine u Karlovcu, a u Dinamo je došao s nepunih 17 godina, na prijelazu iz pionirskog u juniorski uzrast, s bratom Borislavom kao blistavi izdanci popularne karlovačke škole predvođene trenerom Brankom Čavlovićem Čavlekom. Zvezdan i Boro jedan su od najpoznatijih bratskih tandema u povijesti maksimirskoga kluba. Zajedno su sudjelovali u pohodu na naslov prvaka 1982. godine kao i na pokal državnoga Kupa godinu kasnije. U Dinamu je igrao na mjestu lijevoga braniča i stopera.
Njegova visoka figura naoko nije sugerirala karijeru hitroga braniča, ali već je u startu demantirao takve najave. Zablistao je na Dinamovoj turneju po Australiji od 21. siječnja do 12. veljače 1981., dakle nedugo nakon što je momčad preuzeo trener Miroslav Ćiro Blažević.
Upravo su se na toj turneji kao standardni braniči nametnuli Milivoj Bračun i Zvezdan Cvetković i izborili mjesto u udarnoj postavi koja je kasnije dohvatila dva velika pokala.
Trener Blažević tada je provukao: „Mislim da bi Zvezdan Cvetković, to je stariji, zar ne, mogao postati sjajan igrač. Izgleda kao Facchetti u mlađim danima!“
Cvetković je za maksimirski klub odigrao 222 službene utakmice uz 12 postignutih pogodaka. Dodamo li i nastupe u prijateljskim dvobojima, Dinamov je dres nosio 492 puta postigavši 41 pogodak.
U Zagrebu je završio Višu trenersku školu, a ulogu glavnoga Dinamova trenera obnašao je u završnih 10 prvenstvenih kola u sezoni 2004/’05. Nakon igračke je karijere u Maksimiru bio i asistent glavnog trenera, sportski direktor, klupski skaut.
Devet je puta zaigrao za jugoslavensku reprezentaciju pri čemu se ističe dvoboj protiv Walesa odigran 1982. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Utakmica je završena bez pobjednika, 4:4, a upravo je u tom dvoboju i Cvetković bio strijelac. Nastupao je i za juniorsku, mladu, olimpijsku i B reprezentaciju.
Karijeru je završio u njemačkom Waldhofu iz Mannheima nakon što je, u borbi za loptu, zadobio ozljedu glave.
Zvezdanov sin Igor, danas 35-godišnjak, prošao je Dinamovu nogometnu školu, ali nije upisao nijedan službeni nastup. Trenutačno je tehnički direktor zagrebačke Lokomotive.

Foto: GNK Dinamo – Press