fbpx

9. Festival tolerancije u Zagrebu!

Zagreb…

Više od šezdeset filmskih naslova koji uvažavaju različitosti

Festival tolerancijeDeveti put za redom u Zagrebu se od 12.od 18. travnja 2015. u kinima Tuškanac i Europa održava Festival tolerancije koji bogatim filmskim programom, izložbama, koncertima, edukacijama i diskusijama podiže razinu svijesti o važnosti dijaloga i uvažavanja različitosti, te educira o Holokaustu. Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od šezdeset igranih, dokumentarnih i animiranih filmova od kojih izdvajamo Oskarom nagrađeni Festival tolerancijekratkometražni igrani film ‘The phone call‘ redatelja Mata Kirkbya i Jamesa Lucasa, te dokumentarni film nominiran za Oskara ‘The Salt of the Earth‘ redatelja Wima Wendersa.
Najavljena je  i prva festivalska retrospektiva i to mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji u Zagreb dolazi s filmovima ‘The Door‘; igrani film  koji majstorski oslikava odnos dvije žene na različitim  društvenim polovima  s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi, te film ‘Sunshine‘ iz 1999., nominiran za 3. zlatna Globusa koji prati sudbinu židovske obitelji tijekom 2. svjetskog rata s glavnim protagonistom i prošlogodišnjim gostom Festivala glumcem Ralphom Fiennesom.
Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježit će dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.
O temi Holokausta već tradicionalno će poučavati gospodin Branko Lustig čije educiranje mladih o strahotama nacizma, danas 70 godina kasnije, postaje još važnije kako holokaust ne bi mlađim i tek dolazećim generacijama postao tek fikcija. Uz vlastita iskustva i diskusiju s publikom g. Lustig je za ovogodišnje izdanje ‘Edukacijskog jutra’ odabrao i prigodni film ‘Belle i Sébastien’ francuskog redatelja Nicolasa Vaniera.
Osim filmskog programa, Festival donosi i bogati kulturni sadržaj koji uključuje izložbe, koncerte, mnogobrojne diskusije, Edukacijska jutra, Festival market – okupljanje predstavnika uglednih domaćih i svjetskih festivala i International Talent Workshop – međunarodna filmska radionica.
Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća.

Foto: Press Festival tolerancije