fbpx

Uz zdravicu dodijeljene nagrade 19. Motovun film festivala

Motovun…

Propeler Motovuna osvojio je irsko-kubanski film Viva

Motovun film festivalSvečanom dodjelom nagrada jučer je završio 19. Motovun film festival. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski film Viva, posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu (M)učenik dok je nagradu Fipresci žirija odnio film Dobra žena.
Jednoglasnom odlukom glavnog žirija u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodijeljena je irsko-kubanskom filmu Viva redatelja Paddya Breathnacha koji se nakon što je već bio u Motovunu, iz Dublina ponovno vratio kako bi preuzeo nagradu. Nagrada ide filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom.
Motovun film festivalGlavni žiri dodijelio je i posebno priznanje ruskom filmu (M)učenik redatelja Kirilla Serebrennikova. Posebno priznanje ide filmu koji prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta. Film ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć. Estetski izvrsno snimljen i uz intenzivnu glumačku izvedbu, ovaj film postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je “izgubio kompas”, pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma.
Najboljim kratkim filmom u selekciji Motovunski kratki po izboru prošlogodišnje pobjednice Chintis Lundgren proglašen je francuski film Bezolovno redatelja Emmanuela Tenenbauma. Film je osvojio i nagradu od 1000 eura koju dodjeljuje najbolji irski viski Jameson.
Motovun film festivalMeđunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir Šeput i Jesús González Notario dodijelio je nagradu FIPRESCI filmu Dobra žena Mirjane Karanović zbog iznimne glume i režije i jer se ma hrabar način bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene. Nagradu je preuzela glumica iz filma Ksenija Marinković.
Osim uobičajene festivalske zdravice kojom se festival nikada ne zatvara već se nazdravlja sljedećem, dodjelu nagrada obilježila je i beogradska glumica umjetničkog imena Dinja čiji su se najpoznatiji video skečevi tijekom cijelog festivala prikazivali na motovunskim platnima.

Foto: Press – Nino Đurđević, Matej Grgić