fbpx

(Ne)prijatelji – Putin i Trump

Donald Trump i Vladimir Putin. Dva predsjednika, jedna zadaća

U nedjelju 19. rujna 2021. godine s početkom u 21.11 sati, na programu HRT – HTV1, na rasporedu je dokumentarni film (Ne)prijatelji – Putin i Trump.

Trump

Donald Trump i Vladimir Putin. Dva predsjednika, jedna zadaća: želja da njihove zemlje ponovno postanu velike.

Dokumentarni film prati ključne trenutke u rusko-američkim odnosima posljednjih nekoliko godina, posebno od trenutka kada se Donald 2015. godine pojavio na globalnoj političkoj pozornici.

Donald je 9. studenog 2016. neočekivano osvojio Bijelu kuću. Moskva je priželjkivala da će pobijediti omraženu demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. No nakon samo nekoliko mjeseci u Rusiji je nakon početke euforije došlo do otrježnjenja. Odnos dviju zemalja nije bio tako loš još od kraja hladnoga rata.

Nad Trumpovim je mandatom i odnosom s predsjednikom Putinom dvije godine visio Damoklov mač “ruske afere”, kao i istrage koju je vodio posebni istražitelj Robert Mueller. Za što su ga optuživali?

Da je Rusija utjecala na američku izbornu kampanju 2016.

Da postoji urota protiv SAD-a. Donald je u ožujku 2019., nakon objavljivanja Muellerova izvještaja, proglasio da je oslobođen svih optužbi: nisu postojali nikakvi dokazi o ilegalnim dogovorima između Trumpova izbornog stožera i Rusije. No priči ovdje nije kraj.

Nad Donaldovim mandatom neprestano se nadvija sjena “impeachmenta”, odnosno opoziva s mjesta predsjednika. Kako će se sada nastaviti rusko-američki odnosi? Što još Moskva može ponuditi u Trumpovu svijetu spektakla, biznisa i sankcija? I kakve su Putinove ambicije kada je riječ o povratku Rusije na mjesto svjetske velesile?

Odabrala: Mira Vočinkić

Foto: Press