fbpx

U finalu ‘Maestro’ opaka konkurencija!

HRT…

Maestro– Iskreno, pribojavala sam se tog Mendelssohna iz dva razloga – prvo, tempo je egzaktan, a ja kao što se dalo vidjeti volim malo ‘zaplivati’. A drugo, ipak je to violinski koncert pa mislim da to naša koncert majstorica gleda kroz još jednu dodatnu prizmu. Veselim se ulasku u finale, dečki su sjajni i vjerujem da će to biti još jedan sjajan glazbeni doživljaj za sve nas – izjavila je Barbara Kolar.
Sinoć su svi studenti imali težak zadatak, izvodili su poznata glazbena djela napisana za soliste i orkestar. I kao što je maestro Fačini istaknuo na kraju emisije to je bila prilično stresna situacija za sve naše studente dirigente: “Trebalo je uskladiti vašu volju i volju solista”.
Nezadovoljan svojom izvedbom bio je i Ozren Grabarić. Čak ga ni pohvala baritona Ljubomira Puškarića, nakon izvedbe Cavatine Figara iz Seviljskog brijača nije utješila. Priznao je da ga je strah zakočio i da se oslanjao na intuiciju. A njegovu glazbenu intuiciju pohvalila je i Mirjam. Maestro Fačini primijetio je da večeras Ozren baš nije ‘nabrijan’ i da je njegovo dirigiranje  bilo u Aretinom štihu. Razlog tome po riječima njegovog mentora Tončija Bilića bila je velika trema. Ljut kao ris, po vlastitim riječima, bio je i Nicolas Quesnoit.
Dirigiranje jednog od najpopularnijih djela glazbe uopće ‘Koncerta za klavir i orkestar u b-molu’ P. I. Čajkovskog uz solistu Petra Klasana pokazalo se izuzetno teškim zadatkom. Nezadovoljan je bio maestro Kranjčević.
Maestro– Ovaj put nije bilo ni malo lako jer su bili uključeni solisti. Dirigent se mora povući  kako bi dao prostor solistu, pa se ponovo uključiti u pravom trenutku kako bi dirigirao orkestrom. Uspio sam savladati glavninu zadaće u jednom trenutku sam malo zakasnio, no nadam se da se nije previše čulo. Ali evo me u finalu Maestra sa opakom konkurencijom!!! Dat ću sve od sebe i uživati još jednom u adrenalinu dirigiranja! A onda …que sera sera – izjavio je simpatični Nicolas.
U polufinalnoj 5. emisiji showa ‘Maestro’ napustio nas je Damir Urban. Nije ga mogao ‘izvući’ ni virtuoz na gitari Petrit Ceku. Njegovu izvedbu poznatog djela za gitaru i orkestar J. Rodriga spasio je, prema riječima maestra Kranjčevića opet Damirov unutarnji puls koji ga uvijek spašava u kritičnim situacijama. Nakon zajedničke izvedbe Petrit Ceku izjavio je da je suradnja s Urbanom bila jako nadahnuta. No međutim, to nije bilo dovoljno za ulazak u finale prema mišljenju članova SO HRT-a.
Tko će biti naš prvi maestro pogledajte iduće subote 8. studenog na HRT1 iza 20,00 sati kad nas očekuje finale Maestra!

Foto: Press