fbpx

Zdenka Gold: Premijera filma ‘Sieranevada’ u Cannesu

Festival…

Sieranevada, Petra Kurtela, Zdenka Gold– Sadašnjost i budućnost proizvodnje filmova leži u koprodukcijama. Nema više niti jedne zemlje u Europi, osim možda Francuske, koja može isključivo domaćim sredstvima u potpunosti isfinancirati film. Koprodukcije su, osim u svom financijskom aspektu, također vrlo važne u kreativnom smislu. Spajaju razne autore iz raznih zemalja i ta suradnja često bude iznimno poticajna i rezultati budu odlični. Primjerice, u Sieranevadi bio je pravi izazov (kako za Cristija kao scenarista i redatelja, tako i za glumicu Petru Kurtelu) kako uklopiti hrvatsku glumicu u rumunjsku priču filma te među 20-ak i više rumunjskih glumaca. Bilo je tu raznih prepreka, krenimo samo od jezika, no, na kraju smo dobili fenomenalan rezultat. Suradnja s Ancom Puiu, kao i sa svim ostalim koproducentima na filmu (Labina Mitevska, Miro Purivatra, Laurence Clerc i Olivier Thery Lapiney) je bila vrlo inspirativna i sve je uvijek išlo “kao podmazano” i kao da smo zajedno odradili već nekoliko filmova. Pravi je gušt bio sudjelovati u realizaciji ovako važnog filma s divnim ljudima i velikim profesionalcima u svom poslu. Svjetska premijera filma natjecateljskom programu službene konkurencije festivala u Cannesu veliko je priznanje filmu i svima nama koji smo radili na njemu te je vrlo važan korak i za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju – rekla je hrvatska producentica filma Zdenka Gold.
SieranevadaHrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua premijerno je prikazana jučer u dvorani Lumiere festivalske palače u Cannesu, u okviru natjecateljskog programa službene konkurencije 69. izdanja Filmskog festivala. Dugometražni igrani film Sieranevada nastao je u koprodukciji pet europskih zemalja – Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije.
‘Sieranevada’ je film o obiteljskom okupljanju. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima. Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, čiji je film Smrt gospodina Lazarescua nagrađen 2005. godine u programu Izvjestan pogled u Cannesu i jedan je od naslova najzaslužnijih za pokretanje tzv. novog vala rumunjske kinematografije.
Ostatak hrvatske ekipe filma čine glumica Petra Kurtela, casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, kompozitor Bojan Gagić te majstor za vizualne efekte Tom Vujnović.
Filmski festival u Cannesu održava se od 11. do 22. svibnja, a paralelno s njim odvija se program ’15 dana autora’ („Quinzaine des réalisateurs”) koji u četvrtak 19. svibnja prikazuje kratkometražni igrani film ‘Zvir’ redatelja Miroslava Sikavice.

Foto: Press