fbpx

30 godina Zagrebačkog kvarteta saksofona!

Zagreb…

Svečani koncert u povodu 30. obljetnice osnutka Zagrebačkog kvarteta saksofona!

kvartet saksofonaKoncert će se održati u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine u 19.30 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa, a gosti na koncertu bit će francuski saksofonist Claude Delangle te Klavirski duo Bojan Gorišek i Milko Lazar iz Slovenije.
Na programu će se naći skladbe Tomislava Uhlika, Johanna Sebastiana Bacha, Florenta Schmitta, Viktorije Čop, Dubravka Detonija i Philipa Glassa.
Zagrebački kvartet saksofona čiji su članovi Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek djeluje u istom sastavu već punih trideset godina. Četiri glazbenika okupila su se 1989. godine kao diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz klase profesora Josipa Nochte, a nakon prvog nastupa u prosincu iste godine uslijedila je izuzetno uspješna karijera tijekom koje je sastav nastupao diljem svijeta, u eminentnim koncertnim dvoranama, uz brojne poznate orkestre i pod ravnanjem vodećih svjetskih dirigenata. Obilježavanje 30. obljetnice zajedničkog muziciranja prigoda je da se publika prisjeti triju bogatih desetljeća u kojima su četvorica glazbenika ne samo ostvarivala vlastite glazbeničke putove i afirmirala osobne umjetničke potencijale već i odigrala važnu ulogu promocije saksofona prvenstveno u hrvatskoj glazbenoj kulturi. Jedan od dokaza promocije i afirmiranja hrvatske saksofonističke scene bilo je održavanje 18. Svjetskog kongresa saksofonista u Zagrebu 2018. godine kojeg je organizirala Muzička akademija, s velikim angažmanom tadašnjeg prodekana Dragana Sremca i njegovih kolega profesora saksofona. Na tom eminentnom skupu najboljih svjetskih saksofonista okupilo se oko 1900 sudionika, održano je čak 450 različitih koncerata, predavanja i radionica te je izvedeno više od 250 novih skladbi u koncertnim dvoranama, trgovima i ulicama diljem Zagreba. Među brojnim sudionicima 18. Svjetskog kongresa saksofonista bili su i gosti ovog obljetničkog koncerta – Claude Delangle, renomirani francuski saksofonist koji je u Zagrebu prvi put gostovao još 1981. godine, te slovenski Klavirski duo Bojan Gorišek i Milko Lazar koji sa Zagrebačkim kvartetom saksofona intenzivno surađuje od 2018. godine.

Foto: Press