fbpx

Ne propustite: Andreas Ottensamer i Jose Gallardo u Dvoru

Dubrovnik…

Andreas OttensamerU nastavku glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara, koncert će u atriju Kneževa dvora održati Andreas Ottensamer, prvi klarinet Berlinske filharmonije, i pijanist José Gallardo u utorak, 14. kolovoza 2018. s početkom u 21.30 sati, a uz potporu fonda Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojom trenutno predsjedava Republika Hrvatska.
Andreas Ottensamer potječe iz stare austrougarske glazbene obitelji, njegova oca Ernsta Ottensamera nazivali su „bečkim kraljem klarineta“, a bio je legendarni prvi klarinet Bečke filharmonije, dok je na tom istom mjestu danas Andreasov stariji brat Daniel. Rano privučen glazbi, Andreas je s lekcijama klavira započeo već u dobi od četiri godine, a s deset godina počeo je studirati violončelo na Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost u Beču, da bi se 2003. godine prebacio na klarinet koji je učio kod profesora Johanna Hindlerina. Od 2011. na mjestu je prvog klarineta Berlinske filharmonije, a od 2013. godine ima ekskluzivno partnerstvo s Deutsche Grammophonom, čime je postao prvi solo klarinetist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Yellow Labelom te ugledne glazbeno-izdavačke kuće. Njegov drugi album Brahms – mađarska veza, osvojio je nagradu Echo Klassik za instrumentalista u 2015. godini.
José GallardoAndreasov partner na recitalu u Dvoru je argentinski pijanist José Gallardo koji je klavir počeo učiti u dobi od pet godina na konzervatoriju u Buenos Airesu, a studij nastavio kod profesorice Poldi Mildner na Odjelu za muziku Sveučilišta u Mainzu gdje je i diplomirao 1997. godine. Gallardova suradnja s Andreasom Ottensamerom započela je 2003. godine, otkada zajednički djeluju kao umjetnički voditelji festivala komorne glazbe Bürgenstock Festival u Luzernu (Švicarska).
Na programu ovog vrhunskog recitala su dvije skladbe Claudea Debussyja, Prva rapsodija, tipično impresionističko ostvarenje koje se poigrava s izražajno-tehničkim mogućnostima klarineta i druga Djevojka lanene kose, u aranžmanu samog Andreasa Ottensamera. U prvom dijelu koncerta, na repertoaru su i Pocket Size Sonata Aleca Templetona te Easy Moments suvremenog mađarskog skladatelja i koncertnog klarinetista Béle Kovácsa. U drugom dijelu koncerta uslijedit će Tri preludija Georgea Gershwina u Ottensamerovom aranžmanu, potom Sonata za klarinet Camillea Saint-Saënsa, a kao zaključnu glazbenu točku, festivalska će publika čuti Sonatinu za klarinet u B-duru Josepha Horovitza.
Koncert se održava uz potporu fonda Srednjoeuropske inicijative – SEI (Central European Initiative – CEI) namijenjenog projektima suradnje. Predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom u 2018. godini preuzela je Republika Hrvatska s ciljem pružanja potpore europskoj perspektivi država članica koje žele postati članice EU-a, što je i temeljno usmjerenje Srednjoeuropske inicijative, ali i s ciljevima prijenosa znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarske suradnje te suradnje na području kulture i dr. Koncert klarinetista Andreasa Ottensamera i pijanista Joséa Gallarda na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama ujedno je i središnji kulturni događaj hrvatskog predsjedanja.

Foto: Press – Katja Ruge – Decca, Nikolas Hagele