fbpx

Ars Acustica nagrađena na festivalu u New Yorku

New York…

HRT-ova radijska emisija Ars Acustica nagrađena na festivalu u New Yorku

Ars Acustica– Izvođači kombiniraju unaprijed pripremljen tekst s improviziranim vlastitim glasom i zvukom koji proizvode raznim predmetima. Autorica njihove glasove izvrće, manipulira i efektira uživo. Ni sami izvođači nisu sigurni u što će se pretvoriti ono što će učiniti kad otvore usta, puste glas ili proizvedu zvuk… U izvedbi uz Vesnu Mačković glasom sudjeluju Branko Bogunović, vokal alternativnoga rock-sastava Radost, te Tonka Kovačić, koja je svoja prva izvedbena iskustva stekla u filmu Trampolin, dok ovo djelo upotpunjuje improvizacijama svojega mladog glasa – ističe urednica Adriana Kramarić i dodaje kako je emisija Ars Acustica – Krleža, stani u red izrasla i u kazališnu predstavu koja je ovoga tjedna imala i svoju premijeru u pogonu bivše tvornice Jedinstvo u Zagrebu.
Ars AcusticaEmisija Hrvatskoga radija Ars Acustica – Krleža, stani u red! autorice Vesne Mačković, majstorice tona Katarine Račić te urednice Adriane Kramarić osvojila je u New Yorku Međunarodnu nagradu studentskoga ocjenjivačkog suda za audiofikciju The Sarah Laurence College International Audio Fiction Award. Sarah Lawrence College akademska je umjetnička institucija utemeljena 1926. godine s nakanom da potakne zanimanje za eksperimentiranje i zaigranu kreativnost. Svečana dodjela nagrada održat će se u njujorškome City Players Clubu u ponedjeljak 23. travnja.
HRT-ov radiofonijski rad ostvaren je u produkciji Dramskoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR) u srpnju 2017. godine, a tematizira nevidljivost umjetnika danas. Autorica se koristi glasovima triju izvođača i efektima te stvara eksperiment glasom, zvukom i tekstom na temu nevidljivosti umjetnika, nečujnosti ili krivočujnosti.
Emisija Ars Acustica emitira se subotom na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) od 23.30 te od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom. Naglasak je u emitiranju i promidžbi izvornih umjetničkih djela ostvarenih u produkciji Dramskoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR) i skladanih za radijski medij, a kojima je osnovni pokretač zvuk u umjetničkoj formi.

Foto: Press