fbpx

Dani Bugarske na Festivalu arheologije Europske unije

Zagreb…

Izložba Dani Bugarske ostaje otvorena do 8. ožujka 2020. godine

Dani BugarskeU srijedu 4. ožujka 2020. u Arheološkom muzeju u Zagrebu, s početkom u 18 sati, održat će se otvorenje izložbe plakata „Srednjovjekovna Bugarska. Državnost i tradicije na Balkanu” kojim će se ujedno obilježiti i Dan državnosti Bugarske.
Sudjelovanje Nacionalnog arheološki institut s muzejom (NAIM) i Bugarske akademije znanosti (BAS) na Festivalu EU arheologije u Zagrebu posvećeno je srednjovjekovnoj arheologiji bugarskog prostora.
Kao jedna od najstarijih europskih zemalja, Bugarska je aktivno komunicirala s narodima i plemenima različitog etničkog porijekla. Formiranje bugarskog kulturološkog stila utemeljeno je na različitim tradicijama koje su predstavljene izložbom i predavanjima.
Dani BugarskeKroz izložbu plakata i predavanja Srednjovjekovna Bugarska. Državnost i tradicije na Balkanu, bit će predstavljeni neki od dugotrajnih istraživačkih projekata Nacionalnog arheološkog instituta s muzejom – iskopavanja bugarskih srednjovjekovnih centara u Pliski, Preslavu i Tarnovu. Teme predavanja na engleskom jeziku koja će se održati 4. ožujka 2020. u Arheološkom muzeju u Zagrebu, s početkom u 10 sati, su kulturološke uloge Bugarske među Slavenima, distribucije ranosrednjovjekovnih metalnih nalaza na Balkanu, rana bugarska arhitektura i polikromna keramika iz Preslava.
Autori izložbe: Metodi Daskalov (NAIM-BAS); Albena Milanova (Centre for Slavo-Byzantine Studies “Prof. Ivan Dujčev”, Sofia University St. Kliment Ohridski); Andrey Aladzhov (NAIM-BAS); Galina Grozdanova (NAIM-BAS); Deyan Rabovianov (NAIM-BAS); Konstantin Totev (NAIM-BAS); Metodi Zlatkov (NAIM-BAS); Mirko Robov (NAIM-BAS); Snezhana Goryanova (NAIM-BAS).
Dani Bugarske jedno je od niza događanja Festivala arheologije Europske unije tijekom kojeg, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, 26 država članica Europske unije predstavljaju arheološku kulturnu baštinu svoje zemlje. Festival arheologije Europske unije odvija se pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta u prvoj polovici 2020. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
Organizatori Festivala: Europsko udruženje arheologa, Arheološki muzej u Zagrebu, a izložba Dani Bugarske ostaje otvorena do 8. ožujka 2020. godine.

Foto: Press
Prsten s monogramom bugarskog kana Kuvrata ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤRΙΚΟΥ. 7. stoljeće