fbpx

Donacija Mate i Rumjane Meštrović: Domagojevi strijelci

Zagreb…

Domagojevi strijelciIvan Meštrović odlukom da hrvatskom narodu pokloni svoje nekretnine i umjetnička djela kreira temelj današnje ustanove Muzeji Ivana Meštrovića. Obitelj Meštrović nastavlja poklanjati umjetnikova djela ustanovi pa su tako donirali supruga Olga, kćer Marica, a sve do danas i sin Mate sa suprugom Rumjanom. Poklanjanje djela je od izuzetne važnosti jer predstavlja očuvanje nacionalnog blaga u ustanovi čija je misija čuvanje i prezentiranje Meštrovićevog nasljeđa, ali i velika počast jer svjedoči o povjerenju koje nasljednici Ivana Meštrovića imaju u Muzeje Ivana Meštrovića.
Donacija Mate i Rumjane Meštrović, kameni reljef Domagojevi strijelci iz 1955. važan je nastavak darivanja obitelji Meštrović, jer je riječ o iznimnom ostvarenju iz Meštrovićevog američkog razdoblja (1947. – 1962.). S ovom temom iz hrvatske nacionalne povijesti Meštrović je započeo još 1917. kada je u Cannesu izradio sadreni reljef istog naslova. Istu temu obrađuje na litografiji koju je 1923. otisnuo u sklopu Mape litografija i 1931. pri modeliranju medalje Sokolski slet. Američki reljef važan je zbog nove razrade već dotaknute teme u umjetnikovom opusu.
Na svečanom događanju koje će se održati u srijedu, 28. ožujka 2018. godine s početkom u 19.00 sati u Atelijeru Meštrović, u Zagrebu, prigodno će se obilježiti ovaj značajan donatorski čin. Večer će obogatiti mlada glazbenica Ema Stein koncertom na lutnji.

Foto: Press – Barbara Šarić