fbpx

Emisija Zaboravljeni glasovi posvećena obljetnici Hrvatskoga radija

Zagreb…

Tamara Breges, Zaboravljeni glasoviHrvatska radiotelevizija u okviru ovogodišnjega programa obilježavanja 92. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 62. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) u emisiji Zaboravljeni glasovi na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), danas 15. svibnja s početkom u 20.15 sati podsjeća na početke emitiranja Radija Zagreb 15. svibnja 1926. godine, kada je počela, kako je u jednome tekstu zapisao novinar Cino Handl, radiogroznica. U emisiji će se emitirati i prilozi s proslave 60. obljetnice postojanja Radija Zagreb iz 1986. godine, kada se na poziv slušateljima da se jave sa zanimljivim pričama iz povijesti Radija Zagreb među ostalima javila Zdenka Folnović Račić, koja je 1932. godine bila prava zvijezda. Prema njezinoj priči, bila je jedino dijete koje je tada nastupalo na radiju. Ispričala je i kako je počela nastupati na Radiju Zagreb te istaknula zanimljivosti iz nastupa uživo iz radijske režije. Njezina sjećanja na tridesete godina prošloga stoljeća na Radiju Zagreb uključuju i Žigu Hirschlera i Ivu Arhanić s kojom je tada za emisiju Susreti i poznanstva razgovarao Marijan Selman.
Zdenkica FolnovicUrednica Zaboravljenih glasova Tamara Bregeš za pripremu je emisije potražila stare fotografije i isječke iz novina te je pronašla članak u tadašnjim novinama od 16. veljače 1933. godine o nastupu Zdenke Folnović Račić na Radiju Zagreb:
– U članku naslovljenu Zdenkica Folnović, koji najavljuje njezin nastup na dječjim satovima zagrebačke radijske postaje, „općinstvo se upozoruje“ da poslušaju „ovo malo muzičko čudo“ i navodi se da je desetogodišnja djevojčica koja posjećuje treći razred pučke škole „vanredno muzikalno dijete“ nadareno velikim i zvučnim glasovnim materijalom – otkriva HRT-ova urednica Tamara Bregeš.
U emisija Zaboravljeni glasovi svakoga utorka na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) slušatelji se mogu prisjetiti najboljih emisija iz bogate arhive Hrvatskoga radija (HRT – HR), poslušati emisije u kojima govore ljudi iz bliže i dalje povijesti te emisije o osobama, događajima i temama iz prošlosti. Posebno izdanje posvećeno Zdenki Folnović Račić na rasporedu je u utorak 15. svibnja na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) od 20.15 do 21.00, a repriza je na rasporedu u srijedu 16. svibnja na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) od 14.00 do 14.45.

Foto: Press