fbpx

Drama Crveno na 62. Splitskom ljetu

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

CrvenoDrama Crveno američkog dramatičara i scenarista Johna Logana bit će u sklopu 62. Splitskog ljeta izvedena danas 26. srpnja 2016. godine s početkom u 21,00 sat u Podrumima Dioklecijanove palače. Režiju ove hvaljene predstave potpisuje Matko Raguž, a na sceni ćemo gledati Sinišu Popovića kao velikog američkog apstraktnog slikara Marka Rothka i Filipa Križana, za ovu ulogu nagrađenog Nagradom hrvatskog glumišta 2015, kao njegovog pomoćnika Kena.
Crveno je priča o znamenitoj narudžbi serije murala za restoran na «krovu svijeta» Four Seasons u zgradi Seagram u New Yorku koja je još bila u izgradnji kada je Rothko prihvatio posao. Kroz interakciju između Marka Rothka, giganta apstraktnog ekspresionizma, i njegovog mladog Crvenoasistenta Kena, ova priča o stvaranju proteže se na period od dvije godine u kojem Rothko grozničavo radi na Velikom Opusu. U mističnom prostoru slikarevog ateljea, Crveno postaje izuzetna intelektualna diskusija između briljantnog ekspresioniste i njegovog znatiželjnog asistenta. Dok Rothko uči Kena kako da promatra umjetnost, Rothko u stvarnosti uči nas kako drugačije, promišljeno, promatrati svijet oko sebe.
Crveno pokazuje dinamičan odnos između umjetnika i njegove kreacije. Promišljanja o biti umjetničkog stvaranja prikazana su u majstorskom svjetlu Johna Logana, njegovog intelekta i šarma kojim oživljava lik Rothka; direktnog, opsesivnog, kritičnog, taštog, arogantnog i briljantnog umjetnika. Scena je oplemenjena „slikama po Rothku” koje, prema su prema predlošku slavnoga američkog ekspresionista osmislili slikar Zlatan Vrkljan i Matko Raguž, ujedno i autori scenografije. Kostime potpisuje Anamarija Filipović Srhoj.

Foto: Press