fbpx

Besplatan ulaz: Počinje One Take Film Festival

Zagreb…

U petak počinje 9. One Take Film Festival

One Take Film FestivalDeveto izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru – One Take Film Festival održat će se u Zagrebu od 19. do 21. listopada u prostorima kina Europe. Posjetitelji će vidjeti niz naslova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.
Od sveukupno 66 filmova, u službenoj konkurenciji nalaze se 32 filma pristigla iz 21 zemlje svijeta, od Velike Britanije, Portugala, Austrije, preko Indije i Irana do Hrvatske. Za festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala natječe se 28 kratkometražnih i 4 dugometražna filma. O najboljem filmu odlučivat će žiri u sastavu Peter Blackburn, australski redatelj i prošlogodišnji festivalski pobjednik, Sara Hribar hrvatska scenaristica i redateljica te Martin Jehle, njemački filmski redatelj.
Osim konkurencije festival donosi već uhodane programe poput Almost One s filmovima koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju te Loading… u kojem predstavljamo retrospektivu norveškog snimatelja, redatelja i scenarista Erika Poppea, ali i neke nove programe kao što je One Take in Love koji nas kroz sedam kadrova vodi kroz različite ljubavne priče. Predstavit će se i najbolji filmovi londonskog natjecateljskog programa One Shot Movie Competition te radovi studenata Sveučilišta u Hildesheimu.
Tijekom festivala održat će se i okrugli stol pod nazivom Dramaturgija jednog kadra u kojem će sudjelovati filmska kritičarka Diana Nenadić, filmski redatelji Martin Jehle i Zvonimir Jurić te filmolog Nikica Gilić. Tijekom festivalskog vikenda pod mentorstvom scenaristice Jelene Paljan održava se scenaristička radionica Obuhvat svijeta u jednom kadru.
Popratni izložbeni program sastoji se od tri dijela. Izložba Vrijeme prostora predstavlja radove petero hrvatskih autora: Vlaste Žanić, Antuna Maračić te autorskog tima Sandra Đukića, Marka Markovića i Branka Cerovca. Redatelj Damir Čučić predstavlja se izložbenim projektom Zastiranje, a u sklopu programa One Take In Space prikazuju se četiri filma francuske filmašice Muriel Montini.
One Take Film Festival međunarodni je festival filmova u jednom kadru koji je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. Od 2004. festival postaje bijenalni, a na proteklih osam izdanja prikazano je više od tristo filmova u jednom kadru iz preko četrdeset zemalja svijeta što festival čini prepoznatljivim na svjetskoj festivalskoj sceni. Festival promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

Foto: Press